Vijesti

Nastavak putovanja bez zaustavljanja u Hrvatskoj?

P-H20151116000525U kamp su jučer stigla dva vlaka. Prvi, s 909 osoba, u 7:20 ujutro, a drugi, s 855 osoba, u 14:30. Situacija u kampu bila je mirna i nije bilo problema, a atmosfera među volonterima, osobljem i izbjeglicama vedra. Međutim, dio izbjeglica se žalio kako već par dana nisu spavali.

U distribucijskom šatoru popravljen je pod, a volonteri su postavili nove police i organizirali odjeću za lakšu podjelu.

 

Dječak koji je jučer stigao u kamp bez pratnje, nakon 24h spojen je s ocem koji je bio ostao na granici.

 

Jučer smo primili dojavu kako je četvero Afganistanaca ilegalno ušlo u Hrvatsku na granici sa Srbijom, odakle ih je policija uputila natrag u Srbiju. Javili su nam se preko prijatelja s pozivom u pomoć, istaknuli su da im je potrebna liječnička i humanitarna pomoć. Obavijestili smo o svemu lokalne volontere, ali i nadležne institucije zbog navodnog nasilnog ponašanja policije.Pratimo daljnji razvoj situacije.

 

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić objasnio je kako je MUP sa svojih internetskih stranica uklonio podatke o ulasku izbjeglica u Hrvatsku, koji su od rujna 2015. godine svakodnevno ažurirani. Podaci su nudili transparentan uvid u kretanje izbjeglica preko Hrvatske. U MUP-u tvrde kako ništa ne skrivaju, jer su brojke o izbjeglicama dostupne na upit. Tako je odlučeno budući da je interes za tu temu smanjen. Ministar je poručio kako će MUP možda organizirati prolaz izbjeglicama bez zaustavljanja na području Hrvatske, objavljuje Večernji list.

 

Pretvaranje Grčke u orijaško “skladište” izbjeglica nije rješenje krize, ocijenila je u petak organizacija Human Rights Watch (HRW), izražavajući ujedno sumnju u opravdanost njihova vraćanja u Tursku. Smatraju kako takvi potezi ne bi bili rješenje humanitarne krize. Podsjećamo, Europska unija prijeti uvođenjem nadzora nad unutarnjim granicama Schengena na dvije godine ne bude li Grčka pojačala kontrolu izbjeglica na svojoj morskoj granici s Turskom (koja je vanjska granica schengenskog prostora na jugu).

 

U jugozapadnoj Njemačkoj nepoznata je osoba bacila ručnu bombu preko ograde doma za azilante rano ujutro u petak u gradu Villingen-Schwenningen. Srećom, granata nije eksplodirala i nitko nije ozlijeđen.

Foto: HINA

hr Croatian
X