Vijesti

Makedonija u srijedu ponovno zatvorila granicu

T-H20160106000316Jučerašnji je dan u kampu bio miran i protekao u iščekivanju vlaka. U Slavonski Brod su stigla tri vlaka, posljednji nešto prije 21h. Ministarstvo unutarnjih poslova na svojoj web stranici posljednja četiri dana nije objavilo podatke o broju izbjeglica koje su prošle kroz Hrvatsku. Ne znamo još koji je razlog prestanka objavljivanja, ali ćemo poslati upit Ministarstvu.

 

Makedonija je jučer ponovno zatvorila granicu s Grckom za izbjeglice. Policija je zatvorila granični prijelaz na grčkom Idomeniju.Već su tijekom dana volonteri javljali da se ograničava broj ulazaka u Makedoniju po danu. Mnogi autobusi su morali čekati dugo na benzinskoj postaji prije granice, gdje je jako hladno. Tamo im nevladine organizacije i volonteri svojom infrastrukturom pokušavaju pružiti pomoć.

Ako vlasti u Makedoniji uistinu zatvore granice, to će značiti zatvaranje tzv. Balkanske rute. Apeliramo na sve vlade na Balkanskoj ruti da svima omoguće mogućnost traženja zaštite!

 

 

Što se ostalih vijesti tiče:

 

Berlinska policija objavila je kako je 24-godišnji sirijski izbjeglica umro nakon čekanja danima na hladnoći, na centralnoj gradskoj točki za registraciju tražitelja azila. Nevladine organizacije već mjesecima upozoravaju na koutičnu situaciju i sporost Berliske centralne registracijske točke za tražitelje azila, zbog kojih se čeka vani na hladnoći, jer nema dovoljno unutarnjeg prostora gdje izbjeglice mogu čekati.

 

Grčki ministar migracija traži potporu Europske unije u brzoj deportaciji izbjeglica koje ne smatraju prihvatljivima za azil, sa grčkih otoka natrag u Tursku. Izjavio je u srijedu kako bi izbjeglički centri, koje bi na grčkim otocima nadzirala Europska unija, mogli biti korišteni za vraćanje nepoželjnih izbjeglica brodovima nazad u Tursku odmah idući dan nakon njihovog dolaska.

 

Oko 50.000 ljudi u gradovima Moadamiyeh i Darayya u ruralnom Damasku se suočavaju sa pogoršanjem humanitarne situacije, nakon što su vladine snage zatvorile i zadnji otvoreni put do Moadamiyeha krajem prosinca 2015. godine. UN-ove organizacije javljaju o teškoj nestašici hrane i lijekova i navodnom velikom broju smrtnih slučajeva zbog gladi. Nijednoj humanitarnoj organizaciji nije dopušten pristup Moadamiyehu od kraja prosinca, dok UN-ove agencije Darayyi nemaju pristupa od 2012. godine.

hr Croatian
X