Vijesti

Trećina svjetskog stanovništva nije slobodna

P-H20160127000238Više od trećine svjetskog stanovništva, oko 2,6 milijardi ljudi, živi u državama i područjima zahvaćenim represijom, korupcijom i teškim kršenjima ljudskih prava, a najgore stanje je u Siriji, Tibetu i Somaliji, objavila je u srijedu udruga za promicanje političkih prava i građanskih sloboda Freedom House (FH) u svom godišnjem izvješću, koje Hrvatsku smješta u skupinu slobodnih zemalja.

Protekla godina, obilježena masovnom migracijom, suzbijanjem slobodnog mišljenja, ksenofobijom i terorističkim napadima, bila je deseta godina za redom u kojoj je zamijećen trend pada sloboda na globalnoj razini, ističe se u izviješću “Sloboda u svijetu 2015”.

Diljem svijeta, 86 država i teritorija su označene kao slobodne na temelju političkih prava i građanskih sloboda, 50 spada u skupinu neslobodnih, a 59 djelomično slobodnih država i teritorija.

 

Većina neslobodnih zemalja su bliskoistočne ili sjevernoafričke države, gdje 85 posto stanovništva živi pod rerpresijom, zemlje subsaharske Afrike, njih 20, kao i zemlje u Euroazije u kojoj niti jedna nije svrstana u skupinu slobodnih zemalja.

Slobode su se 2015. smanjile u 72 države, najviše u zadnjih deset godina kada je počeo taj trend.

Situacija se poboljšala u 43 države, primjerice u Burkini Faso, Mianmaru, Nigeriji i Šri Lanki, koje su sve održale izbore.

Usporavanje kineskog gospodarstva i niže cijene sirovina ostavile su traga, rekao je Arch Puddington, potpredsjednik za istraživanja Freedom Housea i jedan od autora izvješća.

“U mnogim zemljama s autoritarnim vladama, pad prihoda zbog pada cijena sirovina potaknuo je diktatore da pojačaju politički represiju i obruše se na navodne strane neprijatelje”, istaknuo je.

“Demokratske zemlje izložene su pritisku terorističkih napada i nezapamćenog broja izbjeglica, posljedica regionalnih sukoba kao što je sirijski građanski rat.”

Izvješće upozorava također na manjak napretka kad je riječ o pravima žena.

Izdvajajući kao pozitivne pomake sudjelovanje žena u Saudijskoj Arabiji na izborima i ukidanje kaznenog djela preljuba u Južnoj Koreji, izvješće ističe da ti “jako ograničeni koraci koji su pozdravljeni kao pobjede… pokazuju koliko su mala očekivanja kad je riječ o napretku prema rodnoj ravnopravnosti.”

Najgore ocjene u izvješću dobili su Sjeverna Koreja, Uzbekistan, Eritreja, Turkmenistan, Zapadna Sahara, Sudan, Srednjoafrička Republika, Ekvatorijalna Gvineja i Saudijska Arabija.

Izvor: HINA

Foto: HINA

hr Croatian
X