Vijesti

Zaštitimo i djecu izbjeglice!

hina 3Jučer su u kamp stigla dva vlaka. Prvi oko 8 sati ujutro s 890 osoba i drugi oko 17 sati s otprilike 800 osoba. Dan je bio nešto topliji od prethodnih, a suradnja s policijom je bila odlična. Iako su ljudi bili bolje odjeveni, volonteri su upozorili da među donacijama ima mnogo ljetnih hlača koje nisu primjere za trenutne vremenske uvjete. Molili bismo ljude da u kamp, zbog ograničenih skladišnih kapaciteta, šalju samo toplu odjeću koju možemo odmah dijeliti.

Belgijska vlada izjavila je kako Grčka preslaba za braniti svoje granice, pa je EU treba suočiti sa sankcijama, na način da se izbjeglice koje uđu u tu zemlju budu prisiljene tamo i ostati. Iznijeli su ideju otvaranja “zatvorenih objekata” u Grčkoj koje bi nadgledala Europska unija za do 300 000 ljudi.

Crvene narukvice, koje su podnositelji zahtjeva za azilom u Cardiffu morali nositi kako bi dobili humanitarnu pomoć, a koje su izazivale njihovu stigmatizaciju, zbog pritiska javnosti danas su ukinute. Dužnosnica Velškog vijeća za izbjeglice Hannah Wharf je kazala da ta mjera “podsjeća na nacistički režim”. Odredbu o narukvicama voditelji centra za tražitelje azila je uveo u svibnju 2015. kao “najsigurniji i najučinkovitiji način da pomoć zaista prime osobe koje na to imaju pravo, a s obzirom na dramatično povećanje broja izbjeglica”.

U otvorenom pismu visokim europskim dužnosnicima u ponedjeljak, Europska mreža pravobranitelja za djecu pozvala je više europske dužnosnike da bolje zaštite temeljna prava djece koja su u dijelom humanitarne izbjegličke krize.

Zagovornici za dječja prava pozivaju Europsku uniju da učini više kako bi zaštitili mlade izbjeglice, upozoravajući da se, ako prežive rizična putovanja brodom, često suočavaju s pothranjenosti, tjelesnim i duševnim patnjama, zdravstvenim i socijalnim problemima, nedostatkom informacija i nesigurnošću.

Napominju kako se uz loše životne uvjete u kampovima, tijekom putovanja suočavaju s vjerojatnim seksualnim zlostavljanjima ili iskorištavanjima od strane trgovaca ili krijumčara.

 

FOTO: HINA

hr Croatian
X