Vijesti

Petak – najsmortonosniji dan za izbjeglice

20150921 Tovarnik (2)Nakon trećeg vlaka u četvrtak, kojim je u 21:00 sat u Slavonski Brod stiglo 880 izbjeglica, jučer je u kamp u 16:30 sati stigao samo jedan vlak, s oko 580 izbjeglica. U prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nalazile su se 23 osobe.

Od početka humanitarne krize u Hrvatsku je, prema posljednjim dostupnim podatcima, ušlo 602 498 izbjeglica.

Atmosfera u kampu je mirna; jedini otežavajući faktor je hladnoća, pa su najtraženiji odjevni predmeti još uvijek tople jakne, hlače, šalovi i rukavice. Uz to, za izbjeglice se pripremaju i topli čajevi.

Jučer je bio jedan od najsmrtonosnijih dana za izbjeglice na opasnoj ruti iz Turske prema Europi. Najmanje 42 ljudi, uključujući 17 djece, utopilo se u petak u potonuću čamaca uz grčke otoke Kalolimnos i Farmakonisi, blizu turske obale, objavila je obalna straža.Četrdeset imigranata uspjelo je doplivati do obale, stoji u priopćenju obalne straže.Još jednom apeliramo na Europsku uniju da osigura sigurne i legalne rute za sve koji traže pomoć.

Slovenska policija izdvojila je 15 izbjeglica, prispjelih među njih preko 1800 koji su u zemlju s dva vlaka ušli od sinoć u Dobovu, jer ne ispunjavaju nove kriterije koje je od četvrtka uvela slovenska vlada, te je u tijeku postupak njihova vraćanja u Hrvatsku, objavila je u petak policijska uprava Novo Mesto, zadužena za graničnu kontrolu na tom međunarodnom graničnom prijelazu.Odbijene izbjeglice su državljani Maroka, Sirije i Iraka, a odbijen im je ulazak jer nisu izrazili namjeru da će zatražiti azil u Sloveniji, niti u Austriiji ili Njemačkoj. Obaviještena i hrvatska policija, ali postupak njihova vraćanja još nije zaključen.
Mađarska nikada više neće dopustiti izbjeglicama da uđu na njezin teritorij, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban. “Imigrantska ruta može ići kamo god hoće, ali sigurno je da neće prolaziti kroz Mađarsku”, izjavio je Orban u tjednom intervjuu na radiju. Mađarska je bila dio tzv. balkanske rute dok Orbanova vlada nije zatvorila granice najprije sa Srbijom lani u rujnu, a potom s Hrvatskom mjesec dana kasnije.
hr Croatian
X