Vijesti

Poznavanje osnovnih pojmova i gesti iz arapskog jezika i kulture volonterima olakšava komunikaciju s izbjeglicama

hina 3Dva vlaka s izbjeglicama su tijekom jučerašnjeg dana stigla u Slavonski Brod, te se u oba slučaja vlak u kampu zadržao nekoliko sati i izbjeglicama je pruženo mjesto za odmor. U kampu su još uvijek najtraženiji odjevni predmeti hlače manjih veličina za muškarce i žene, cipele (38-42), jakne, ali i torbe i ruksaci u koje bi izbjeglice pohranili stvari koje inače nose u rukama.
Volonteri inicijative “Dobrodošli” sudjeluju na radionicama arapskog jezika i kulture, pa im poznavanje osnovnih pojmova i gesti uvelike olakšava komunikaciju s izbjeglicama, na obostrano zadovoljstvo.

Jedan od naših volontera danas je razgovarao s obitelji iz Sirije, koja je s dvoje prehlađene djece na putu već punih 20 dana. Obitelj je prošla put iz Sirije, preko Libanona i Turske, a nadaju se stići u Njemačku. Volonter im je pružio riječi ohrabrenja, a mi se nadamo da će ova, kao i brojne druge obitelji uspješno stići do svog cilja, fizičkim i mentalnim ogradama usprkos.

Treći vlak je stigao u kamp u večernjim satima, te se broj od 1865 izbjeglica pristiglih tijekom dana, povećao.
U prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nalazilo se 30 osoba. Od početka humanitarne krize u Hrvatsku je ušlo 601 618 izbjeglica.

***

Ministar unutarnjih poslova u odlasku Ranko Ostojić izjavio je kako je novi režim prolaska izbjeglica suprotan pravilima međunarodnih konvencija, ali da će se Hrvatska pridržavati tih novih pravila s obzirom da se Hrvatska pridržavala svih prethodnih dogovora. Inicijativa “Dobrodošli!” ponovno ponavlja kako je takva odluka protivna Ženevskoj konvenciji i predstavlja ozbiljnu povredu ljudskih prava.
Makedonska policija u srijedu je objavila da je zatvorila granicu s Grčkom i tako na grčkom teritoriju blokirala više stotina ljudi. Iz makedonske i grčke policije javljaju kako je granica zatvorena od utorka navečer i da je šestotinjak migranata iz Sirije, Afganistana i Iraka na grčkoj strani granice, gdje čekaju ulazak u Makedoniju. Ipak, Makedonija je u četvrtak ponovno otvorila svoju granicu s Grčkom za izbjeglice, ali samo one koji su izjavili da žele tražiti azil u Austriji i Njemačkoj.
Nakon dolaska u Njemačku izbjeglice moraju predati gotovinu i vrijednosti vlastima,pretražuju kako bi se utvrdilo koje osobne dokumente posjeduju, ali se isto tako utvrđuje i količina novca i ostalih vrijednosti koje imaju kod sebe. U Bavarskoj se mogu oduzeti gotovina, nakit i vrijednosti koje premašuju iznos od 750 eura, u slučaju da se očekuje da će osoba u Njemačkoj ući u sustav državne financijske potpore, a u pokrajini Baden-Wuerttemberg se oduzimaju sve vrijednosti iznad granice od 350 eura.
hr Croatian
X