Vijesti

Izbjeglicama se i u Njemačkoj oduzimaju vrijednosti

Hina NjemIzbjeglice u Njemačkoj moraju nakon dolaska u zemlju predati gotovinu i vrijednosti vlastima, slično kao što je to praksa i u nekim drugim europskim zemljama poput Švicarske, piše u četvrtak njemački dnevnik Bild.

“Praksa u Bavarskoj, ali i njemački zakoni odgovaraju postupku koji se provodi i u susjednoj Švicarskoj”, rekao je za Bild bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann.

To znači da se izbjeglice nakon dolaska u Njemačku pretražuju kako bi se utvrdilo koje osobne dokumente posjeduju, ali se isto tako utvrđuje i količina novca i ostalih vrijednosti koje imaju kod sebe.

“Gotovina i vrijednosti koje premašuju iznos od 750 eura se mogu oduzeti u slučaju da se očekuje da će osoba u Njemačkoj ući u sustav državne financijske potpore”, rekao je Herrmann.

Prema postojećim zakonima podnositelji zahtjeva za azilom su dužni financirati vlastite životne troškove toliko dugo dok posjeduju ušteđevinu ili vrijednosti odnosno mogu postati korisnici državne potpore tek kada ne posjeduju vrijednosti odnosno iznose veće od navedenih. Oduzeta sredstva ili vrijednosti država koristi za financiranje životnih troškova podnositelja zahtjeva za azilom.

U susjednoj saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg se oduzimaju sve vrijednosti iznad granice od 350 eura. Prema podacima lokalnih vlasti, novopridošlim izbjeglicama je u prosincu u prosjeku bio oduziman “četveroznamenkasti” iznos.

Ova praksa je u skladu s njemačkim zakonom o političkom azilu koji nalaže da podnositelji zahtjeva za azilom životne troškove moraju financirati vlastitim sredstvima toliko dugo dok ih posjeduju.

Ovu praksu je potvrdila i vladina povjerenica za integraciju Aydan Oezoguz. “Tko u Njemačkoj podnese zahtjev za azilom mora, prije nego od države zatraži materijalnu pomoć, potrošiti vlastita sredstva, a u to spada i recimo obiteljski nakit”, rekla je Oezoguz za dnevnik Bild.

Uz Njemačku, Danska i Švicarska također oduzimaju vrijednosti od izbjeglica pri čemu je “dopušteni” iznos u Švicarskoj 1.000 franaka.

Izvor: HINA
Foto: HINA

hr Croatian
X