Vijesti

Ili Austrija i Njemačka ili povratak u Grčku

Hina fotoIzbjeglice u Gevgeliji, na makedonskoj strani grčko-makedonske granice, od srijede 20. siječnja moraju potpisivati papire na kojima se izjašnjavaju u kojoj državi žele zatražiti azil. Ukoliko ne kažu da će azil zatražiti u Njemačkoj ili Austriji, biti će vraćeni u Grčku, javlja udruga Are You Syrious?.

Makedonija je posljednja u nizu zemalja na tzv. balkanskoj ruti koja je u srijedu uvela stroži režim prelaska granice za migrante na putu u zapadnu Europu. Makedonska policija objavila je da je zatvorila granicu s Grčkom i tako na grčkom teritoriju blokirala više stotina ljudi. Iz makedonske i grčke policije javljaju kako je granica zatvorena od utorka navečer i da je šestotinjak migranata iz Sirije, Afganistana i Iraka na grčkoj strani granice, gdje čekaju ulazak u Makedoniju.
Makedonija je u četvrtak ponovno otvorila svoju granicu s Grčkom za migrante, ali samo one koji su izjavili da žele tražiti azil u Austriji i Njemačkoj, rekao je jedan policijski dužnosnik.

“Granica u Gevgeliji je od jutros otvorena, ali iz Grčke mogu ući samo migranti koji su u dokumentima za registraciju precizirali da žele ići u Austriju ili u Njemačku”, rekao je taj neimenovani dužnosnik.

Foto: HINA

hr Croatian
X