Zašto je važno

Nasilje nad ženama je globalni svakodnevni problem

HINA - Sirija, seksualno nasiljeIzjava Centra za ženske studije u povodu masovnih incidenata protiv žena u Njemačkoj i njihove političke instrumentalizacije usmjerene protiv izbjeglica i migranata (uz podršku Ženske mreže i Inicijative Dobrodošli)

Svjedočili smo tijekom novogodišnje noći seksualnom nasilju kao i političkom nasilju protiv žena u Njemačkoj, nasilju koje osuđujemo, i želimo upozoriti da reakcije na događaje dodatno otežavaju položaj izbjeglica i migranata u Europi.

Događaje u Njemačkoj treba ponajprije osuditi, ali ih i razumjeti u političkom kontekstu i usprotiviti se generaliziranju o nasilnicima koji su isključivo „mladi muškarci iz sjeverne Afrike ili arapskog prostora”.

Reakcije ne samo u Njemačkoj već širom Europe u najmanju su ruku dvolične: isti oni koji rijetko osuđuju nasilje protiv žena u vlastitim sredinama danas se prikazuju kao ‘dušebrižnici’ i umjesto da osuđuju pojedince koji su počinili napade, a time i kaznena djela protiv žena, počinitelje poistovjećuju s muslimanskom zajednicom i time utječu na javno mnijenje spram rješavanja izbjegličke krize. Opasno je pritom svoditi seksizam i s njime povezano nasilje protiv žena na kulturalne razlike ‘došljaka’, ne postavljajući primjerice pitanja o socijalnom i društvenom statusu, o razini obrazovanja, o motivima takvog ponašanja itd. Poistovjećivanje grupe nasilnika s određenom religijom i etnicitetom nedopustivo je u demokratskim zemljama, a valja preispitati koliko je u zapadnoj kulturi i dalje duboko ukorijenjen seksizam, što je bilo vidljivo nakon napada na žene iz ‘uputa’ ženama kako da se ponašaju u javnom prostoru – pri čemu se odgovornost za neke buduće napade ostavlja ženama. Trebamo upozoriti na političke izvore seksizma, a ne one kulturalne, kao i preispitati izvore seksizma u svim religijama, jer u islamu je seksizam prisutan jednako kao i u katoličanstvu ili drugim religijama. Strukturalno nasilje u podlozi je svakog odnosa moći, kapitalizma i globalizacije, a nasilnici i zlostavljači iz Kölna građani su tog istog globalnog svijeta.

Znamo da žene rijetko prijavljuju nasilje zbog brojnih nepovoljnih zakonskih odredbi, kako u Njemačkoj tako i kod nas, a nakon napada u Kölnu broj prijava seksualnog zlostavljanja i napada je povećan, što ukazuje na to koliko javna rasprava o seksualnom nasilju nad ženama ima ohrabrujući učinak, ali s druge strane uvelike zabrinjava činjenica što se ta rasprava rasplamsala upravo zbog podrijetla počinitelja od kojih većina nisu Nijemci te tobožnjih nepremostivih kulturalnih razlika.

Pridružujemo se njemačkim i svjetskim feministkinjama u osudi napada u Kölnu i solidarno želimo ukazati i na globalni problem nasilja kojemu su žene svakodnevno diljem svijeta izložene bez obzira na dob, podrijetlo ili socijalni status. Ovom prilikom osuđujemo i nasilje nad ženama u Hrvatskoj – godina još nije ni počela, a već svjedočimo ubojstvima žena i zahtijevamo da i počinitelji budu kažnjeni bez obzira na podrijetlo ili socijalni status.
Centar za ženske studije
Ženska mreža Hrvatske
Inicijativa Dobrodošli

Za Centar za ženske studije
Nataša Medved
Rada Borić

 

FOTO: HINA

hr Croatian
X