Vijesti

Ponovni dolazak većeg broja ljudi u kamp u Slavonskom Brodu

Tovarnik, 20. rujna  - photo - Tea Vidović, CMS 2Jučerašnji je dan u kampu bio poprilično aktivan jer su u kamp stigla ukupno četiri vlaka: oko 3 sata i iza 9 sati ujutro, nešto prije 15 sati te u 21 sat. Zbog poboljšanja vremenskih uvjeta, izbjeglice su generalno bile u boljem stanju nego jučer. Primjetan je bio veći broj male djece i starijih osoba koje su bile vidno izmorene.

U detencijskom centru u Corinthu stotinjak osoba jučer je počelo štrajk glađu – traže otvaranje granica za sve te bolje uvjete prihvata. Više o štrajku pogledajte ovdje:https://www.facebook.com/mgfdthes/posts/10153328427091762

Sve je više osoba koje ne mogu proći granicu Srbije i Hrvatske jer policajci provode sramotnu odluku odvajanja onih koji dolaze iz Sirije, Iraka i Afganistana na ostale. Sve je veći broj osoba iz Pakistana, Bangladeša i Maroka koji čekaju na neke promjene – smješteni su ili u kampu u Krnjači, ili spavaju na otvorenom u Beogradu. Liječnici bez granica imaju mobilni tim u Beogradu koji osoba daje deke i liječničku pomoć.

Are you Syrious traže novo skladište za donacije. Potrebno im je oko 100 – 150 m2, s pristupom za teretna vozila i utovarnom rampom, u blizini javnog prijevoza te s mogućnošću grijanja barem jedne sobe. Ukoliko znate prostor koji bi bio adekvatan, javite na luka.juranic@gmail.com.

Pod motom “šetnja je uvijek dobra prilika za konstruktivan dijalog”, talijanski planinari iz Trsta pozivaju na mimohod mira uz rijeku Dragonju u Istri. Mimohod mira održat će se u nedjelju,17. siječnja u 10 sati, a tema je rasprava o humanitarnoj krizi. “Ponajviše od svega, cilj je da budemo aktivni svjedoci i sudjelujemo u kreiranju nove Europe, da ne budemo na krivoj strani povijesti”, ističu organizatori. Sudionici sa sobom trebaju ponijeti putovnicu, čizme za planinarenje, spakiran ručak i barem jednu bocu vode. Polazna točka je Dragonja (Piran). Više o događaju pronađite ovdje.

hr Croatian
X