Zašto je važno

Srednjoeuropske organizacije kritiziraju odgovor Europe na humanitarnu krizu: Organizirajte zajednički prihvat izbjeglica

apel

Na sastanku u Beču predstavnici članica Europskog vijeća za izbjeglice i prognanike (ECRE), među kojima i Centar za mirovne studije, izrazili su duboku zabrinutost ukupnim neuspjehom EU i njezinih država članica da adekvatno odgovore na humanitarnu krizu. 

Nespremnost kluba 28 država da humano, dostojanstveno i solidarno ponude zaštitu ljudima koji je traže označava pad EU u egzistencijalnu krizu. Čini se da je “projekt Europa” osuđen na propast jer izdaje humanističke vrijednosti zbog kojih je izvorno nastao.

Apel organizacija prenosimo u cijelosti:

“Mi, predstavnici organizacija za podršku izbjeglicama veoma smo zabrinuti zbog neadekvatnog odgovora Europe, kao odgovorne regije bogatih država, u suočavanju s globalnom izbjegličkom krizom. U 2015. godini svjedočili smo postavljanjima žica umjesto promociji humanističkih vrijednosti, kaosu umjesto razumnim politikama i političkom egoizmu umjesto solidarnosti i suradnji. Uvjereni smo da neuspjeh Europe u prihvaćanju izbjeglica na human i dostojanstven način pokazuje preispitivanje europskih inetgarcijskih politika i izdaje fundamentalne vrijednosti Europe.

Zaprepašteni smo što europske vlade nastavljaju praksu nepružanja dovoljno sigurnih i legalnih načina ulaska na EU teritorij tražiteljima međunarodne zaštite. Posljedica takvih politika u 2015. godini je više od milijun izbjeglica koje su morale proći životno opasan put – gotovo 3700 muškaraca, žena i djece poginulo je u srednjem Mediteranu i u Egejskome moru.

Bez pronalaženja hitnog načina djelovanja, situacija bi se mogla pogoršati u 2016. godini. Zbog toga pozivamo europske čelnike da osiguraju sigurne i legalne puteve do zaštite: preseljenje izbjeglica iz trećih zemalja, programe humanitarnog prijema, olakšane procedure spajanja obitelji, liberalizaciju viznog režima te prekid prakse tzv. push backova.

Organizacije za podršku izbjeglicama iz Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske pozivaju Europsku uniju i ostale europske zemlje da prevladaju razlike u pristupima politici azila. Vlade trebaju, bez odgađanja, uspostaviti sustav koji nudi, barem na prvim točkama ulaska u EU, brzu registraciju i identifikaciju, kao i neposrednu humanitarnu pomoć. Pravilno prepoznavanje ranjivih skupina, kao i poštivanje postojećih odnosa među izbjeglicama mora postati dio novih efikasnijih politika EU. Naša vizija je da cijela središnja Europa treba biti mjesto dobrodošlice za izbjeglice u kojem će svaka zemlja preuzeti odgovornost o prihvatu i integriranju izbjeglica po ujednačenim uvjetima. Dok to ne bude slučaj, ljudima u potrebi, bez obzira na njihovu zemlju podrijetla, trebao bi biti omogućen siguran prolaz Balkanskom rutom.

Svugdje u središnjoj Europi jačaju trendovi rasizma i populističkih političkih pokreta. Ksenofobija također postaje opasan mainstream. Teroristički napadi u Parizu i nasilje na novogodišnju noć u Kölnu koriste se kako bi bacili sumnju na stotine i tisuće nevinih izbjeglica. Sigurnosna pitanja trebaju biti rješavana bez ugrožavanja ljudskih prava i dostojanstva.

Vjerujemo kako zemlje srednje Europe trebaju raditi zajedno da bi ispunile svoju pravnu i humanitarnu obvezu u zaštiti institucije azila u regiji, koja je i sama odgovorna za milijune izbjeglica u prošlom stoljeću. Pozivamo svoje vlade da izbjeglicama, koje prolaze morske, kopnene i zračne puteve do Europe, osiguraju pravedan i transparentan pristup nacionalnim sustavima azila.

Zajedničku deklaraciju srednjoeuropskih članica ECRE-a potpisuju:

Asylkoordination Österreich, Austrija

Diakonie Flüchtlingsdienst, Austrija

Verein Projekt Integrationshaus Wien, Austrija

Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) – Organization for Aid to Refugees, Češka

Centar za mirovne studije (CMS) – Center for Peace Studies, Hrvatska

Magyar Helsinki Bizottság – Hungarian Helsinki Committee, Mađarska

PRO ASYL, Njemačka

Diakonie, Njemačka

Fundacja Refugee – Refugee Foundation, Poljska

Helsińska Fundacja Praw Człowieka – Helsinki Foundation for Human Rights, Poljska

Liga za ľudské práva – The Human Rights League, Slovačka

Pravno-informacijski center nevladnih organizacij (PIC) – Legal centre for the protection of human rights and environment, Slovenija

Germany Schweizerische Flüchtlingshilfe, Švicarska

 

hr Croatian
X