Vijesti

Odvajanje izbjeglica po nacionalnoj osnovi duboko je nepravedno

poruke_nonSIA2Jučer od ponoći do 21 sat u Hrvatsku je ušlo 1799 izbjeglica, a u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nalazilo se 15 osoba. Od početka humanitarne krize u Republiku Hrvatsku ušlo je 580 601 izbjeglica. Jučerašnji dan je u kampu prošao poprilično mirno, bez većih problema pri prolasku kroz kamp.

Ranko Ostojić jučer je u kampu u Slavonskom Brodu održao konferenciju za medije na kojoj je izjavio da je 31 osoba u postupku readmisije, te da se radi o ljudima koji nemaju sirijsko, iračko ili afganistansko državljanstvo. Također, tehnički ministar je objavio da je pristup RH onemogućen 1100 osoba koje ne zadovoljavaju te uvjete. Podsjećamo da smo nadležnim institucijama uputili upit o načinu na koji se odvija postupak readmisije i tretmanu tih osoba. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti odgovore. U međuvremenu, ponavljamo, smatramo da je svako blanketno odvajanje osoba po nacionalnoj osnovi duboko nepravedno i pogrešno.

Ponovio je stav Hrvatske da neće unositi podatke o izbjeglicama u Eurodac sustav, jer bi tako postala povratna hotspot točka za sve izbjeglice koje neće dobiti azil unutar Europske unije. Ostojić je ponovio i da je za unos podataka u Eurodac sustav uvjet funkcioniranje plana EU kojim bi registracija izbjeglica započela u ulaznim hotspotovima u Grčkoj.

Istaknuo je da je preseljenje kampa u Slavonski Brod pokazalo i financijsku opravdanost. Trošak zbrinjavanja izbjeglica s početna dva milijuna kuna dnevno sada je sveden na milijun kuna. Do sada je potrošeno ukupno 114.533.566 kuna. “Iz fonda za azil i migracije EU do sada smo dobili 80 posto od odobrenih 16,4 milijuna eura. To znači da su svi troškovi pokriveni”, rekao je Ostojić dodajući da očekuje da će cijeli sustav nastaviti funkcionirati, te da eventualne promjene zavise o odlukama buduće vlade.

Pokrenuta je inicijativa “Food 4 Refugees” – cilj je uspostaviti mobilnu kuhinju u Dorjanu na grčko-makedonskoj granici kako bi se pružila pomoć osobama koje su zapele na toj granici. Zbog nedavne sramotne odluke da se samo osobama iz Sirije, Iraka i Afganistana omogućava ulazak u Europu, mnogi koji također bježe od nasilja i siromaštva su zapeli na toj granici. Inicijativi volontera je potrebno 40.000 eura kako bi uspostavili mobilnu kuhinju i kupili namirnice potrebne za 2 mjeseca toplih obroka! Podržite ih ovdje (http://www.dreamordonate.nl/4076-food-4-refugees) i pomognite izbjeglicama!

Prosvjedi protiv žice se nastavljaju i dalje. Jučer je grupa aktivista u znak prosvjeda protiv bodljikave žice duž slovenske granice postavila žicu u glavnom gradu Slovenije – Ljubljani! Fotografije se mogu pogledati ovdje: https://web.facebook.com/permalink.php?story_fbid=580019708814121&id=100004182918167

hr Croatian
X