Vijesti

Slavonski Brod, Turska, Madaya te Orbanove želje i pozdravi

hina Slavonski Brod

Jučer od ponoći do 21 sat u Hrvatsku ušlo je 2415 izbjeglica, a u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nalazile su se 22 osobe. Od početka humanitarne krize u Republiku Hrvatsku ušlo je 577 885 izbjeglica.

Jučer tijekom dana u kamp je ušlo tri vlaka – u 9, 14 i 21 sat. Volonteri su zamijetili da su prilikom distribucije odjeće u ranojutarnjim satima prošloga dana, odnosno prilikom distribucije odjeće izbjeglicama koje su stigle u kamp u četvrtak policijski službenici posebno inzistirali na bržoj podjeli odjeće i obuće, zbog čega nismo bili u mogućnosti kvalitetno odgovoriti na potrebe izbjeglica koje su prolazile. Razlog za ovu užurbanu proceduru su zahtjevi slovenske vlade, s kojom je dogovoreno točno vrijeme u kojem vlakovi moraju stići, pa se u nekim situacijama tranzit kroz centar u Slavonskom Brodu požuruje. Iako pozdravljamo bilateralne dogovore između zemalja koji bi trebali olakšati put izbjeglicama, ponovo apeliramo na humaniji pristup ovoj situaciji. Osim ovoga, u kampu danas nije bilo većih problema, čemu je doprinijelo i sunčano i toplo vrijeme.

Među novinarima i aktivistima kruže informacije da hrvatska policija prije registracije u Privremenom zimskom tranzitnom kampu u Slavonskom Brodu odvaja osobe temeljem zemlje porijekla te ih smješta u prostorije kojima trenutno nemamo pristup. Informacije koje smo dobili uputili smo i nadležnim institucijama, Ministarstvu unutarnjih poslova i Pučkoj pravobraniteljici. Javit ćemo vam točne informacije čim dobijemo odgovore.

Vlada u Ankari uvela je u petak vize za Sirijce koji dolaze u Tursku avionom ili brodom kako bi zaustavila priljev izbjeglica iz te ratom razrušene zemlje. Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je svrha novih propisa smanjiti broj Sirijaca koji dolaze u Tursku neizravno iz trećih zemalja poput Libanona i Egipta. Glasnogovornica ministarstva tvrdi da su Sirijci koji dolaze u Tursku kopnenim putem izravno iz Sirije i dalje dobrodošli kao izbjeglice, međutim, aktivisti za ljudska prava i sirijski aktivisti žale se da je stvarnost na terenu puno drukčija i da turske pogranične snage vraćaju izbjeglice natrag u Siriju.

Europska unija mora uspostaviti novu granicu na sjeveru Grčke jer sporazum s Turskom neće biti dovoljan da zaustavi stotine tisuća izbjeglica od dolaska u Europu, kazao je danas mađarski premijer Viktor Orban. Orban je rekao da se Njemačka, koja je tijekom prošle godine primila milijun izbjeglica, nedavno okrenula zdravom razumu usporivši priljev izbjeglica. Iako smatra odličnim što je Turska obećala uspostavu „crte obrane“, Orban želi da Europska unija uspostavi svoje vlastite barijere, vlastitim sredstvima, na sjeveru Grčke, kako bi zaustavili, a ne samo usporili migracije.

Više od 20.000 djece u opkoljenom sirijskom gradu Madaya su u opasnosti od daljnjeg gladi i izgladnjelosti, objavio je danas UNICEF. UN javlja kako je sirijski režim pristao dopustiti pomoć u opkoljeni grad Madayu gdje stanovnici navodno umiru od gladi i da će pomoć stići u narednim danima. Osim pružanja pomoći Madayi, pomoć će poslati i u još dva grada Foah i Kefrayu, u sirijskoj pokrajini Idlib koju drže pobunjeničke skupine.

hr Croatian
X