Vijesti

Snježna srijeda Slavonskom Brodu i vijesti iz Europe

11219390_911423405618963_8491312593200552458_nJučer od ponoći do 21 sat u Republiku Hrvatsku ušlo je 1753 izbjeglica, a u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nalazilo se 37 osoba. Od početka humanitarne krize u Republiku Hrvatsku ušlo je 573 066 izbjeglica.

Slavonskom Brodu situacija je nepromijenjena. Tijekom dana, u kamp su stigla tri vlaka s izbjeglicama – u 9 sati, 15 sati i 22 sata. Tijekom popodneva je dodatno zapadao snijeg koji je otežava kretanje i rad svih koji prolaze kroz kamp ili u njemu rade. Sutra u Slavonski Brod dolazi nova grupa volontera Inicijative Dobrodošli, dok odlaze volonteri koji su zadnja četiri dana neumorno radili na distribuciji odjeće, obuće i trudili se učiniti put izbjeglica na teškoj balkanskoj ruti barem malo humanijim. Ovim putem im zahvaljujemo na pozitivnoj energiji i vremenu koje ulažu kako bi Europa (p)ostala humana i otvorena!

Ranko Ostojić traženje slovenske strane za ograničavanjem broja izbjeglica koje iz Hrvatske stižu u Sloveniju i dostavom podataka o nacionalnosti osoba u izbjegličkom valu, ocijenio je jednostranim i nedogovornim. Najavio je da će se sutra održati sastanak šefova granične policije Italije, Slovenije i Austrije. Sastanak je predložila austrijska ministrica unutarnjih poslova radi razmatranja realizacije zaključaka briselskog sastanka čelnika zemalja na izbjegličkoj ruti s kraja listopada prošle godine i međusobnih dogovora.

Turske vlasti javljaju kako je broj poginulih izbjeglica na obalama Egejskog mora i veći nego što su objavili jučer; pronađena su tijela 34 osobe. Također, policija je objavila da su otkrili tvornicu za proizvodnju lažnih prsluka za spašavanje. Policija je navodno zaplijenila 1.263 prsluka za spašavanje ispunjenih ne-plutajućim materijalima iz ilegalne radionici u Izmiru, u kojoj je zaposleno dvoje sirijske djece.
Loši i nehigijenski uvjeti ugrožavaju zdravlje stotina ljudi u kampu na sjeveru Francuske, nakon što im je kiša u nedjelju navečer poplavila šatore i ostavila ih u prljavoj vodi. Francuska policija već tjednima ne dopušta poboljšanje uvjeta u kampovima, pa su tako opstruirali pokušaje izbjeglica da donesu nove šatore ili koriste drvo za skloništa koja bi bila otporna na kišu.


Njemačka, Švedska i Danska žele sačuvati schengenski sustav, a za to je potrebna učinkovita kontrola vanjskih granica i brža raspodjela izbjeglica po zemljama članicama, izjavili su u nakon sastanka u Bruxellesu dužnosnici tih zemalja. Povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos, koji je sazvao krizni sastanak rekao je kako schengenski sustav i sloboda kretanja osoba moraju biti sačuvani zbog građana i gospodarstva, dodajući da privremene koje su uvele te zemlje moraju biti ograničene na onoliko koliko je to nužno i da se treba vratiti na normalni režim na granicama što je prije moguće.

U protekla četiri mjeseca, od rujna prošle godine, kada je Europska unija dogovorila preseljenje 160.000 izbjeglica koji se nalaze u Grčkoj i Italiji, do sada je preseljeno tek 0,17% izbjeglica, odnosno 272 osobe koje traže azil.
To je 0.03% od 1,008,616 tražitelja azila koji su morem stigli u 2015. godini.

Reuters javlja kako je 1,09 milijuna tražitelja azila zabilježeno u Njemačkoj 2015. godine, što su potvrdili izvori iz koalicijske vlade Angele Merkel.

hr Croatian
X