Vijesti

Nehumani uvjeti za izbjeglice u kampu na sjeveru Francuske

camp3Nedjeljno nevrijeme potopilo je kamp Grande-Synthe u Francuskoj, ostavljajući izbjeglice koje su tamo pronašli privremeno sklonište do gležnja u blatnjavoj vodi, javlja The Guardian. Ljudima u kampu prijete zaraze i bolesti, a volonteri im nisu u mogućnosti pružiti bolje uvjete.

Volonteri organizacije AidBox convoy iz Bristola javljaju kako šatori poplavljuju svakodnevno, a u pokušajima lokalne vlasti da spriječi daljnji rast kampa, volonteri i humanitarni djelatnici su spriječeni donositi nove šatore i zamijeniti one koji su postali nenastanjivi ili vršiti bilo kakve građevinske radove poboljšanja postojećih skloništa. Govore kako su oni neiskusni dobrovoljci suočeni s velikim problemima, kao što su zdravstveni problemi i nedostatak hrane i skloništa te nefunkcioniranje WC-a,  a ono čime bi mogli pomoći je zabranjeno. Čak ni donošenje drva za ogrjev ili novih pokrivača nije dozvoljeno, bez obzira na olujno nevrijeme, koje je natopilo i uništilo skloništa 200-ak ljudi koji su se potom sklonili u šatore za distribuciju, upozoravaju organizacije na terenu. Doktori bez granica koji djeluju u obližnjem Dunkirku od listopada, za The Guardian kažu kako su zabrinuti jer je bilo gotovo šest tjedana rasprave o preseljenju osoba i ništa nije učinjeno.

Francuske vlasti planiraju izgradnju izbjegličkog kampa u kojem će uvjeti biti bolji pa sada ne dopuštaju poboljšanja u postojećem kampu. Kamp u Grande-Syntheu u Francuskoj, zadnja je točka na koju je stiglo oko 3000 izbjeglica u nadi da će prijeći kanal koji dijeli europsko kopno i Veliku Britaniju. Kao i kamp u Calaisu, udaljen je 80-ak kilometara od britanskog Dovera. Mediji koji kamp u Calaisu nazivaju džunglom, javljaju kako su uvjeti u Grande-Syntheu sada gori, iako je Calais napučeniji. Naselje u Grande-Syntheu postoji od 2006. godine, ali je godinama imalo manje od 100 izbjeglica. Od rujna i početka humanitarne krize na području Europe njegova populacija je mnogo veća te  sada 50 do 100 novih izbjeglica dolazi svaki tjedan.

FOTO:  AidBox convoy Facebook

camp9 camp8 camp7 camp6 camp5 camp4 camp2 Grande-Synthe by Aid Box Convoymap

hr Croatian
X