Vijesti

Izvještaj volontera Inicijative “Dobrodošli!” iz kampa u Slavonskom Brodu

Mars solidarnostiJučer od ponoći do 21 sat u Republiku Hrvatsku ušlo je 1752 izbjeglica. Od početka humanitarne krize u Republiku Hrvatsku ušlo je 570 415 izbjeglica. 
Do sada su u kamp u Slavonskom Brodu došla tri vlaka – u 04.20 sati, 16.10 i nešto prije 21 sat. Sinoć su naše volonterke na terenu zabilježile jedan slučaj nasilnog ponašanja policijskog službenika pri izlasku izbjeglica iz kampa, što su prijavile nadležnima. Nadamo se da se ovakvi incidenti neće ponavljati. Jučer smo, kao i proteklih dana, radili na distribuciji odjeće. Čini nam se da su izbjeglice koje su danas došle u Hrvatsku bile od ranije bolje opremljene odjećom i obućom nego što smo to vidjeli proteklih dana, ali je ponovo najviše nedostajalo toplih cipela. Rad volonterima i ostalima koji su angažirani u kampu danas je donekle olakšalo sunčano vrijeme i nešto toplije temperature.
____________________________________________________________________

Tijela 27 osoba pronađena su na dvije različite lokacije u turskom dijelu Egejskog mora. Najmanje tri osobe su djeca. Obalna straža i policija spasila je 12 ljudi na obali Ayvalik, a tri broda i helikopter nastavili su potragu za preživjelima. 


Grčka obalna straža objavila je u nedjelju kako je dvogodišnji dječak postao prvi poznati izbjeglica koji se utopio 2016, nakon što je gumenjak koji je prevozio izbjeglice udario o stijene.

Za sutra je u Bruxellesu za sutra najavljen razgovor povjerenika EU za migracije Dimitrisa Avramopoulosa s danskim, švedskim i njemačkim dužnosnicima o ponovnom uvođenju graničnih kontrola između njihovih zemalja kao odgovor na veliki priljev izbjeglica.

Italija bi uskoro mogla uspostaviti policijsku kontrolu na granici sa Slovenijom, ako se dodatno poveća broj migranata i izbjeglica koji iz Slovenije dnevno prelaze u Italiju, gdje onda zatraže međunarodnu zaštitu, što sada tjedno čini 300 do 400 osoba. Talijanski mediji pišu kako je Italija već pripremila „intervencijski plan“ za ponovno uvođenje granične kontrole koji bi omogućio pograničnoj policiji kontrolu dokumenata svih koji prelaze slovensko-talijansku granicu, pa i putnika na međunarodnim vlakovima. Pripreme su i brže nakon jučerašnjih odluka Danske i Švedske da uspostave granične kontrole. Navode i kako se talijanski dužnosnici boje da je plan o kvotama za premještanje izbjeglica koji se već nalaze u “hot spot” centrima u Italiji i Grčkoj samo “mrtvo slovo na papiru”.

Britanski parlamentarni odbor izjavio je kako bi Velika Britanija zbog rizika trgovine ljudima trebala zbrinuti oko 3 000 djece izbjeglica koji sami putuju Europom. Također, odbor je pozvao britansku vladu da osigura uvjete za pristup premještanju pripadnicima/ama ranjivih skupina kao što su LGBT osobe, osobe s invaliditetom i kršćani.

____________________________________________________________________
 
Inicijativa Are you Syrious? poziva sve zainteresirane da im se pridruže u pakiranju donacija za slanje u Grčku i selidbu skladišta svaki dan od 13 sati na Velesajmu (ulaz Zapad 3, paviljon 2). 
hr Croatian
X