Vijesti

Pojačani dolasci

Centar za mirovne studije - volonteri (2)Ulaskom u novu godinu, dočekali smo vlak pun izbjeglica u kampu u Slavonskom Brodu. Osobito je veliki broj manje djece koja dolaze s obiteljima. 
 
Unatoč zastoju u kretanju duž balkanske rute, prvi je dan nove godine donio neočekivano veliki broj izbjeglica. Rano jutros u Adaševcima blizu Šida zabilježen je dolazak 29 autobusa, od čega 11 double-deckera i pun vlak iz Beograda. Danas su puna tri vlaka došla u Hrvatsku, a očekujemo i barem jedan kasno-noćni. S obzirom na postavljeno ograničenje od strane Slovenije i Austrije o broju ulazaka (ipak se radi o 4 vlaka u kojima može biti maksimalno 940 osoba), osoblje kampa pripremilo je otvaranje sektora za privremeno zadržavanje izbjeglica u grijanim šatorima i kontejnerima. 
 
Iako snažni i odlučni u svojoj namjeri, ljudi su vidno iscrpljeni i promrzli. 
U skladištima kampa kronično nedostaje:
  • muških i ženskih jakni srednjih veličina,
  • muških i ženskih hlača svih veličina, a osobito muških hlača S veličine,
  • rukavica za odrasle,
  • ženskih i muških cipela od brojeva 39 do 44,
  • deke. 
Pozivamo sve one koji žele donirati da to učine direktnim javljanjem HCK-u (kamp-sb@hck.hr) ili ADRI (ileana.radojevic@adra.hr). Donacije je moguće uvesti i putem kontaktiranja IHA-e ili CMS-a koje mogu biti posrednici u komunikaciji. Ovih ćemo dana u suradnji s grupom Are You Syrious, Irish Refugee Council i austrijskom grupom građana dovesti dio potrepština. 
hr Croatian
X