Vijesti

Izvještaj s terena od nedjelje: I dalje u traganju sigurnosti

12404205_1097920033565978_730592714_nNa svu sreću sunčana nedjelja bila je neobično intenzivna. Nakon dva jutarnja i dva popodnevna vlaka, u očekivanju smo vlaka u ponoć, a potom jednoga i u sitnim jutarnjim satima. Posljednja su dva dana zabilježeni najveći brojevi izbjeglica u drugom dijelu prosinca. Suprotno predviđanjima mnogih stručnjaka, pojačan je dolazak izbjeglica unatoč promjeni vremenskih prilika. Očekuje se i dalje kontinuirani priljev izbjeglica u narednim mjesecima. Prilažemo jedan od konzultiranih izvora. 
 
Posljednja su dva dana izbjeglice imali prilike provesti nekoliko sati u kampu, u šatorima u kojima su se mogli odmoriti prije nastavka puta. Radi se o dijelu njih, ne o svima koji su pristigli navedenim vlakovima. Njihovo je putovanje dugo i teško. BBC-ev 9-minutni dokumentarac je zabilježio neke etape tog putovanja. Nakon takvoga putovanja, mi smo u mogućnosti ponuditi im čistu odjeću i obuću (koje nema uvijek u željenim količinama i veličinama), pa smo tako činili i danas. Iako potreban i važan, humanitarni rad je bremenit, osobito zbog činjenice da postajemo arbitri ljudskih potreba – tko ima cijele cipele, ne može dobiti druge i nove. 
 
I dalje se kontinuirano upozorava policiju na važnost zaštite jedinstva obitelji odnosno o štetnosti razdvajanja obitelji što je učestala pojava u kampovima i tranzitnim lokacijama diljem Balkanske rute. Posebnu je zaštitu dobila obitelj s tek novorođenim djetetom koja je u posebnom kupeu jučer otputovala prema Sloveniji gdje su ih dočekali slovenski CK i Are You Syrious. Are You Syrious inicijativa prati putovanje obitelji prema Njemačkoj. 
 
Mnogi do Njemačke i drugih željenih destinacija nikada neće stići. Oni kojima je kretanje zabranjeno i ograničeno u Idomeniju zbog podrijetla u zemljama koje se (neopravdano) smatraju sigurnima, danas su zatočeni u detencijskim centrima diljem Grčke i Turske. Svakodnevne pobune izbjeglica u tim centrima trebaju biti alarm za radikalan zaokret u upravljanju migracijskim tokovima i društveno-političkom tretmanu izbjeglica. Naslovna fotografija je s jučerašnjeg prosvjeda u Corinthu, detencijskom centru pored Atene. 
hr Croatian
X