Vijesti

Izvještaj volontera Inicijative “Dobrodošli!” od subote 26. 12.: S prave strane žice

P-H20151129000116Pored božično-novogodišnje čestitke, Branimir Pofuk je u emitiranim Duhovnim izazovima poželio Hrvatskoj da ostane s prave strane žice. U očekivanju konstrukcije završnog izbornog rezultata, s nestrpljenjem očekujemo jasne i eksplicitne poruke političkog establišmenta o tome s koje strane žice Hrvatska ostaje te kako će se dalje upravljati ZTCI-jem u Slavonskom Brodu kao i tranzitom izbjeglica te prihvatom i integracijom izbjeglica koje će doći u Hrvatsku po modelu relokacijske kvote.
Za razliku od Nevena Sesardića i Jutarnjeg lista, mi doista vjerujemo da brojnih globalnih problema ne bi bilo kada ne bi postojale granice i konstrukti nacionalne sigurnosti. Osim toga, smatramo iznimno nepravednim dijeliti ljude u bijegu na one koje bježe od rata (izbjeglice) i one koje bježe od siromaštva (ekonomski migranti) stavljajući najveći teret na same ljude u potrebi, a ne kritizirajući i ne pružajući otpor državnim i režimskim politikama koje su dovele do masovnog bijega ljudi od rata i siromaštva. Pritom mnoge pa i iste države danas se ograđuju žicom ili ignoriranjem globalne krize ne preuzimajući odgovornost za vlastite vanjsko-političke odluke i etiketirajući izbjeglice ‘neprijateljima’. Za one koji žele znati više i dekonstruirati više od 10 mitova o izbjeglicama/migrantima i stanju u svijetu, šaljemo link na cjelovit članak objavljen u Jutarnjem listu.
Zimski tranzitni centar danas je operirao pojačanom dinamikom. Do sada su pristigla četiri vlaka s oko 1.000 izbjeglica svaki te su gotovo svi izbjeglice nastavili svoj put prema Sloveniji. Očekujemo više informacija iz Slovenije o zbrinjavanju majke i novorođenčeta. 
hr Croatian
X