Vijesti

Izvještaj s terena volontera Inicijative “Dobrodošli!”

zašto je važnoTijekom posljednja 24 sata kroz Slavonski Brod prošlo je 3 vlaka s izbjeglicama, odnosno 3339 ljudi. Tranzit i dalje ide veoma brzo, a vlakovi su i dalje pretrpani i putuje se u dosta nehumanim uvjetima.
Na dan kada mnogi slave rođenje jednog djeteta – ono rođeno u Slavonskom Brodu prije koji dan, trebalo bi sutra krenuti dalje. Na žalost, još nije poznato kako će putovati, no po svemu sudeći vlakom sa svima ostalima.
Prema informacijama iz HCK, obitelj će u Sloveniji dočekati slovenski Crveni križ i pomoći im pri brzom prolazu kroz registraciju. Ovakvim slučajevima koordinacije crvenih križeva svjedočili smo i ovdje (između srbijanskog i hrvatskog CK) i možemo potvrditi da su dosta efikasne. Nadamo se da će se barem na taj način olakšati put ovoj novorođenoj bebi, ako već se ne može osigurati kvalitetniji dogovor između Ministarstva zdravlja tu i u Sloveniji da se obitelj preveze ambulantim vozilom, a uz dozvole nadležnih Ministarstava unutarnjih poslova.
Žice se i dalje probijaju, ovog puta daleko od one na hrvatsko-slovenskoj granici. Više od 180 afričkih migranata probilo je graničnu ogradu i ušlo na španjolski teritorij u Ceuti, španjolskoj enklavi na južnoj obali Sredozemnog mora koja je okružena teritorijem Maroka, objavili su španjolski mediji. Masovno probijanje ograde, jedno od najvećih posljednjih mjeseci, dogodilo se rano u zoru prije izlaska sunca. Tridesetak osoba ozlijeđeno je tijekom tog proboja ograde, piše lokalni list El Faro.
hr Croatian
X