Vijesti

Ekonomični tranzit bez obzira na moguće posljedice

Tovarnik, 20. rujna  - photo - Tea Vidović, CMS 1Danas je kroz kamp u Slavonskom Brodu prošlo ponovno 3 vlaka. Samo za ilustraciju, danas smo imali slučaj obitelji koja putuje mjesec dana i svi su bolesni i izgledaju strašno umorno. Jedno dijete nije moglo stajati na nogama i najvjerojatnije je imalo gripu. Obitelj je u strahu od zatvaranja granica i nisu htjeli poslušati savjet volontera da se odmore barem jednu noć, a nadležne institucije, odnosno služba Ministarstva zdravlja koja bi u tom slučaju trebala reagirati samo ih je propustila dalje uz nešto lijekova.
Ovakve situacije su sve češće, a sve nadležne institucije u kampu trude se obaviti tranzit što ekonomičnije i brže, bez obzira na posljedice.
Iako otpor prema bodljikavoj žici raste s obje strane granice, slovenski premijer Miro Cerar ponovno je u razgovoru za Slovenski radio branio odluku svoje vlade o postavljanju žičane ograde prema Hrvatskoj, rekavši da se to čini zbog još uvijek prevelikog priljeva izbjeglica balkanskom rutom, premalo hrvatske kooperativnosti da se dnevni priljevi smanje, ali i zbog opasnosti novog, daleko većeg vala migranata do kojega može doći u proljeće iduće godine.
Dok Cerar strahuje, Talijanska obalna straža kazala je da je u sedam operacija spašavanja izvedenih u posljednja dva dana u središnjem Mediteranu spašeno 809 migranata.
Agencija Ansa navodi da se oko 660 migranata treba iskrcati u luci Porto Empedocle na Siciliji i razmjestiti u nekoliko prihvatnih centara.
Od milijun izbjeglica s koliko se Europska unija suočila u ovoj godini, njih 850.000 došlo je iz Turske u Grčku, a oko 150.000 iz sjeverne Afrike u Italiju, kazali su u utorak UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije.
hr Croatian
X