Zašto je važno

Apel povodom Međunarodnog dana migranata: Poziv u pomoć se ne odbija

large_IMG_3637Uz zvukove brodskih sirena u znak sućuti obiteljima stradalih i solidarnosti sa svima koji bježe u potrazi za sigurnim domom, Inicijativa „Dobrodošli!“ je povodom Međunarodnog dana migranata upozorila da je krajnje vrijeme za jedinstveni odgovor Europe usmjeren povećanju humanosti i otvorenosti za sve kojima sigurnost treba. 

U zadnja četiri mjeseca svjedočili smo pritvaranju osoba u Turskoj, brutalnim scenama nasilja nad izbjeglicama u Makedoniji, podizanju žice u Mađarskoj, zatim i u Sloveniji i Austriji, te nehumanom i nezakonitom segregiranju osoba po nacionalnosti. Nisu li te slike dovoljan poziv u pomoć? Ipak, danas slušamo o planovima dolaska specijalno obučene policije na granice i povećanju budžeta za još jače utvrđivanje Europske unije.

Restrukturiranjem „čuvara granica“ FRONTEX-a dobit će se još snažnija agencija, Europska grani na i obalna straža, koja će imati ovlasti dovođenja specijalne policije na granice zemalja EU, ak i bez njihovog pristanka. Dodatno, predloženo je da se budžet te nove agencije gotovo udvostru i na vrtoglavih 238 milijuna eura samo za ovu godinu. Nije li promoćurnije uložiti ta sredstava u politike integracije te borbu protiv rasizma i rastućih nacionalisti kih i ksenofobnih pokreta? Ako je osnovna pretpostavka potrebe za „zaštitom“ granica strah da se Europa neće moći nositi s velikim brojem izbjeglica i njihovim kvalitetnim uklju ivanjem u društvo, zašto se resursi ne usmjere u tom pravcu?

Građani diljem Europe pronašli su na ine kako se protiviti politici straha – pozivamo i donositelje odluka da ne ignoriraju svakodnevne pozive u pomoć koji se uju s granica! Da je vrijeme za promjenu sutra će se uti i u Istri na prosvjedu Protiv žice, a danas su to poru ili i građani Austrije, Gr ke, Italije, Francuske i Tunisa u nizu koordiniranih akcija u znak solidarnosti s ljudima koji bježe u potrazi za sigurnim životom (#stateofsolidarity i #d18).

hr Croatian
X