Zašto je važno

Međunarodni dan migranata: Poziv u pomoć se ne ignorira

0O5A0176-mInicijativa „Dobrodošli!“ povodom Međunarodnog dana migranata organizira prosvjednu akciju na Markovom trgu u petak, 18. prosinca 2015. točno u podne.

Kroz tri mjeseca humanitarne krize Hrvatskom je prošlo više od 500 000 osoba u potrazi za sigurnošću, no Europa se ipak nije pokazala sigurnim utočištem – države članice ograđuju se žicama, na granicama se prakticiraju sramotne odluke rasnog profiliranja ljudi, Europska unija sve više ulaže u obranu svojih granica, umjesto otvaranja prema drugima i pružanja zaštite osobama koje bježe od nasilja.

Kako bi upozorili na to da je krajnje vrijeme da Europa postane humana i otvorena, na prosvjednoj akciji govorit će:
Julija Kranjec, Inicijativa „Dobrodošli!“,
Nancy Abdel Sakhi, glumica.

Ova prosvjedna akcija dio je niza koordiniranih aktivnosti u znak solidarnosti s ljudima koji bježe u potrazi za sigurnim životom koje će se sutra održati u Austriji, Grčkoj, Italiji, Francuskoj i Tunisu. Te se aktivnosti mogu pratiti i na društvenim mrežama koristeći #stateofsolidarity i #d18.

Dodatno, točno u podne svi brodovi Jadrolinije spustit će zastave na pola jarbola i oglasiti se brodskim sirenama u lukama na Jadranu u znak žalosti za sve one koji su izgubili svoje živote u potrazi za sigurnim domom.

Fotografija: Dag Oršić

hr Croatian
X