Vijesti

Najava zaokreta njemačke solidarnosti prema izbjeglicama

0O5A0145-mU prihvatnom centru Slavonski Brod, osim sunčanog vremena, slično je kao i proteklih dana. Kroz kamp je jučer do 21 sat prošlo 4174 izbjeglice. U ranojutarnjim satima došlo je do kašnjenja vlaka iz tehničkih razloga pa su ljudi neplanirano smješteni u sektor na oko 3 sata. Volonteri su zabavljali djecu pjesmom, plesom, žongliranjem i organiziranjem mini nogometne utakmice. Tijekom dana dočekali smo još 2 vlaka i podijelili odjeću, obuću i čaj.
Njemačka kancelarka Angela Merkel je, obraćajući se sudionicima kongresa svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU) najavila politiku koja će dovesti do smanjenja broja izbjeglica i striktnu primjenu zakona o azilu. Jedan od instrumenata provođenja plana smanjenja broja izbjeglica bi bilo i “konzekventno” protjerivanje onih koji nemaju pravo na ostanak u Njemačkoj.
Dok je Hrvatskom prošlo više od pola milijuna osoba koje traže sigurnost, neke se susjedne zemlje ograđuju žicom. Od vikenda je krenuo niz lokalnih inicijativa, od vinara, lovaca, planinara, i stanovnika koji žive uz područja gdje se nalazi sramotna žica koji simboličnim akcijama osuđuju ograđivanje Slovenije. Podržavamo ih u njihovim akcijama – dosta je bilo podjela i žica, vrijeme je za solidarnost!
hr Croatian
X