Vijesti

U Slavonskom Brodu i dalje brzi prolazak

volonteriJučerašnji dan u prihvatnom centru Slavonski Brod u znaku je tranzita. Kroz kamp je do 21 sat prošlo nešto više od 3100 izbjeglica. Volonteri Inicijative i dalje pružaju humanitarnu podršku i pomažu pri prihvatu i distribuciji donacija. Kako je kamp neprestano u gustoj magli, a temperature niske, tople odjeće i obuće nikada nema dovoljno.
Iako je automatizam i učinkovitost kojim se tranzit odvija pohvalan, teško je ne primjetiti da prioritetiziranje transporta po samoj logici sustava ide na uštrp individualiziranog odgovora na potrebe ljudi za koje je organiziran. Vlak će sad i na vlak se mora ići. Politika nezadržavanja u kampu sve dok je to tehnički izvedivo, nužno postavlja pitanja što je s izbjeglicama koje već nekoliko dana nisu spavale zbog intenzivnog putovanja, je li pružena adekvatna liječnička skrb ili će se za to pobrinuti “u Sloveniji,” itd.
U kolodvorskoj atmosferi odlazaka i dolazaka i u ono malo vremena koje imamo na raspolaganju s ljudima, naši volonteri uvijek ih nastoje pitati kako su i što im treba. 
U atenskom kampu – gdje se sada nalaze osobe koje su do neki dan čekale na grčko-makedonskoj granici u Idomeni – neke druge brige. Stanje je napeto budući da osobe još uvijek ne znaju što će s njima biti.
Negodovanje protiv žice na granici Hrvatska- Slovenija se širi. Stanovnici pograničnih mjesta oko Rupe i Pasjaka odlučili su reći ne žici i to škarama.
U utorak će se izložiti prijedlog o davanju ovlasti Europskoj komisiji za slanje snaga u zemlje članice bez poziva, a u svrhu obrane zajedničke europske granice. Naime, EK želi proširiti svoje ovlasti na način da im je omogućeno rasporediti nove snage Agencije za europske granicu i obalnu stražu u nekoj od članica bez poziva – trenutno je za to potreban pristanak države članica. To bi značilo i da bi se Frontex ojačao sa do šest puta većim brojem službenika.
hr Croatian
X