Vijesti

Najtraženiji predmet u Slavonskom Brodu: Muške cipele 42

Centar za mirovne studije - volonteri (2)Jučer do 21 sat u Hrvatsku je ušlo 3149 izbjeglica. Zadržali su se samo onoliko koliko je bilo potrebno da se obavi registracijski proces i pruži osnovna podrška u vidu paketa hrane, čaja, odjeće i obuće. Sektori ostaju prazni. Tijekom noći stigla su još dva vlaka – jedan u ponoć, a jedan oko 4 ujutro.
U kampu nema zamjetnih problema, sve se službe bave svojim zadacima, a volonteri Inicijative u iščekivanju vlakova naprosto su masterirali umjetnost sortiranja odjeće. Ako se pitate koji je najtraženiji predmet u Slavonskom Brodu odgovor je kao i uvijek 42. Muške cipele. 
 
Slovenija i dalje u znaku žice. Slovenski mediji javljaju da se vlasti pripremaju da za kraj ovog tjedna postave žičanu ogradu i na području Istre, uz rijeku Dragonju, odnosno kanal Svetog Odorika. Inicijativa RIC iz Bele Krajine u Sloveniji podnjela je ustavnu tužbu protiv Republike Slovenije zbog postavljanja žice. Također, Hrvatska je danas Sloveniji uručila treću prosvjednu notu zbog sramotne žice – ovog puta radi se graničnom prijelazu Sveti Urban – Kog.
Nijedna žica nije legalna!
Amnesty International upozorio je danas na nehumane uvjete i represivno ophođenje policije prema izbjeglicama u Bugarskoj. AI je pozvao bugarske vlasti da hitno istraže optužbe o tuči i pucnjavi na izbjeglice. Cijeli izvještaj dostupan je ovdje
 
Grčki premijer Alexis Tsipras danas je priznao da je njegova zemlja kasno reagirala na priljev izbjeglica, ali je nakon upozorenja Europske komisije kazao da se odsad registriraju sve izbjeglice koje uđu u zemlju. 
 
U Kanadu je danas stigao prvi vojni zrakoplov za sirijskim izbjeglicama koji će biti smješteni u toj zemlji. Pozdravljajući ih uz riječi dobrodošlice novi kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da je njegova zemlja “pokazala svijetu kako otvoriti srca.” Nadamo se da će njegov primjer slijediti i SAD kao i ostale zemlje. 

 

hr Croatian
X