Vijesti

Međunarodni dan ljudskih prava u kampu Slavonski Brod

0O5A0145-mJučer je bio 10. prosinca, Međunarodni dan ljudskih prava. 

Čestitamo svima i nadamo se da će vam ovaj podsjetnik na 67 godina Opće deklaracije o pravima čovjeka poslužiti kao dodatna inspiracija i motivacija za ono što radimo i trebamo raditi svakog dana – inzistiranje i neumornu borbu za društvo u kojem ljudska prava doista mogu biti univerzalna prava, a ne samo privilegije koje dobivamo slučajnim odabirom. 

Ovaj dan na neki način stvarno ima posebnu konotaciju za sve nas koji posljednja 3 mjeseca nastojimo podržati one kojima je šansa u jednom trenutku ugrozila pravo na život (kako običan, tako i bolji), te pravo na sigurnost, slobodu i jednakost.

Tako im i na taj dan, kao i svaki dan, želimo sretan put, a možda i više nego inače, zahvalni smo na privilegiji da uopće možemo biti solidarni.  

Dan smo u kampu obilježili zajedno u organizaciji CMS-a, HPC-a i IPC-a.

Tim povodom par riječi došlo je od strane organizatora, par od ministra Ostojića, ali najviše su govorile izjave izbjeglica koje smo u materijaliziranom, kartonskom obliku, izložili po cijelom kampu. Vizije za dostojan život jednostavne su i univerzalne.

Što se tiče “radnog” dijela, dan je prošao mirno.

Nakon jutarnjeg dolaska 2076 izbjeglica autobusima u kamp, ostatak se dana radilo na reorganizaciji aktivnosti i donacija zbog očekivanog dolaska izbjeglica u kamp vlakom i ponovne aktivacije sektora u kojima će izbjeglice boraviti bez dužeg zadržavanja.

Iako su postojale naznake da bi vlak trebao stići u popodnevnim satima, prvi vlak je stigao tek oko 4 sata ujutro. U očekivanju ljudi, bili smo marljivi u skladištu – spremali cipele i toplu odjeću.

U Zagrebu razgovaramo, propitujemo, surađujemo i punimo dvorane.

Centar za mirovne studije, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL te Inicijativa “Dobrodošli!” u suradnji s Human Rights Film Festivalom organizirali su tribinu na temu vanjskopolitičkih aspekata rata u Siriji, Iraku i Afganistanu te globalnih i (ne)institucijskih odgovora na istu. 

Danas se u sklopu HRFF-a održava međunarodni sastanak aktivista s cijele tzv. Balkanske rute na temu Od migracije do integracije. 

U subotu 12. 12. u 18h u dvorani Muller kina Europa sa aktivisti(ca)ma će se održati i javni razgovor na kojem vas pozivamo da nam se pridružite! 

hr Croatian
X