Vijesti

Ponovni dolazak izbjeglica vlakom u kamp u Slavonskom Brodu

zašto je važnoJučerašnji dan u Slavonskom Brodu bio je hladan i vlažan. U kamp su izbjeglice dolazile tijekom cijelog dana te im je humanitarna pomoć pružana nakon što su registrirani.
Tijekom dana kroz kamp je prošlo oko 3000 izbjeglica, a sljedeći dolazak očekuje se oko 3 u noći – kada će volonteri ponovno pružati podršku. Kako je tijekom jučerašnjeg dana stiglo mnogo donacija – volonteri su danas izbjeglicama dijelili cipele, rukavice i kape; u svim veličinama.
Na sastanku koordinacije organizacija koje djeluju u kampu, obaviješteni smo kako će danas završiti radovi na željezničkoj pruzi te da se dolazak izbjeglica vlakom u kamp može očekivati danas navečer ili u petak ujutro. 
Također – od sljedećeg tjedna, počet će se sa izradom novih akreditacija za sve osobe angažirane u kampu.
Sve organizacije morale su ovaj tjedan poslati popis volontera i djelatnika koji su aktivni u kampu.
Dosadašnje akreditacije bit će poništene te s njima više neće biti moguće ulaziti u kamp.
Danas se u 11 sati u kampu obilježava Dan ljudskih prava koji zajedno pripremaju IPC, HPC i CMS.
Volonteri Inicijative su tijekom tjedna prikupili mišljenja izbjeglica o ljudskim pravima te će njihove izjave biti izvješene u kampu. Izjave smo tijekom današnjeg dana ispisivali na kartone zajedno sa studentima Pravne klinike – koji također volontiraju u kampu.
Danas u Zagrebu – Centar za mirovne studije, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL te Inicijativa “Dobrodošli!” u suradnji s Human Rights Film Festivalom organiziraju tribinu Treći svjetski rat? koja će se održati od 18.00 – 20.00 sati u Kinu Europa (dvorana Müller) u Zagrebu. Na tribini će govoriti Stjepan Mesić, predsjednik RH u razdoblju 2000. – 2010., prof. dr.Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, dr. sc. Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose te Vesna Teršelič iz udruge Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Tribinu moderira Tihomir Ponoš, novinar i kolumnist Novog lista.

Cilj je tribine raspraviti trenutne vanjskopolitičke aspekte rata u Siriji, Iraku i Afganistanu, a posebno u svjetlu nedavne rezolucije Vijeća sigurnosti o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji pod okriljem UN-a, aktiviranja članka 42.7 Ugovora Europske unije od stane Francuske, kao i svakodnevnih nepredvidivih razvoja situacije – jedan od njih je i nedavno rušenje vojnog borbenog aviona Rusije od strane Turske.

Situacija na grčko-makedonskoj granici je i dalje jednaka. Ulaz u Makedoniju imaju samo osobe iz Sirije, Iraka i Afganistana.
Danas bi u 21:15 prve izbjeglice trebale slijetjeti u Kanadu, u Toronto – kroz dogovor o preseljenju. Drugi let s izbjeglicama iz Sirije u Kanadu, Montreal – očekuje se u subotu. Kanadski premijer Trudeau, izjavio je: “Preseljenje izbjeglica pokazuje našu obavezu prema Kanađanima i prema svijetu da Kanada razumije kako možemo i moramo učiniti više”.
hr Croatian
X