Vijesti

U kampu najtraženije stvari su rukavice, kape, šalovi, zimske cipele, jakne i hlače

0O5A0145-mJučerašnji dan je bio osjetni hladniji od nekoliko prethodnih dana ovdje u Slavonskom Brodu. Magla se tek oko podneva rastrčala oko kampa – dotad smo se grijali aktivnim radom oko skladišta s donacijama i komunikacijom s izbjeglicama.

Prema našim procjenama, jučer je kroz kamp prošlo između 3000 i 4000 izbjeglica. Što potvrđuje i izvještaj MUP-a na njihovoj web stranici – „Od ponoći do 21 sat u Republiku Hrvatsku ušlo je 4162 migranta“.

Izbjeglice i dalje stižu izmorene od puta kojim prolaze te su najtraženije stvari: rukavice, kape, šalovi, zimske cipele, tople jakne i hlače. Ukoliko ste u mogućnosti – donirajte organizacijama koje su aktivne u kampu: stvari će volonteri podijeliti izbjeglicama koje budu stigle u kamp.

U četvrtak 10.12. u kampu Slavonski Brod obilježiti će se Dan ljudskih prava – koji zajedno pripremaju Informativno pravni centar (IPC), Centar za mirovne studije (CMS) i Hrvatski pravni centar (HPC). Bit će izložene fotografije te citati izbjeglica o njihovoj viziji ljudskih prava – izjave su volonteri prikupili posljednjih nekoliko dana tijekom susreta u kampu.

Jučee su predstavljeni laureati nagrade Krunoslav Sukić – nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava. Dodjela nagrada održat će se u srijedu 09.12. u 10 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Veseli nas da je među izuzetnim mladim ljudima koji su dobili nagradu Prince Wale Soniyiki – mirovni aktivist koji je u Hrvatskoj dobio azil izbjegavši iz Nigerije nakon što je bio mučen a braća su mu ubijena – za njegov višegodišnji mirovni angažman na posredovanju među različitim kulturama – vlastitim primjerom, volontiranjem, kao međukulturni tumač, aktivistički ali i institucionalno, samozatajno ali i medijski no uvijek neposredno, nenasilno i duboko ljudski. Takvim svojim djelovanjem Prince Wale Soniyiki pridonosi integraciji imigranata i promjeni stavova  hrvatske javnosti prema azilantima. Time potiče dobro u nama.

Priznaje “Krunoslav Sukić” dobio je Centar za mirovne studije za rad na pitanjima azila, imigracijske politike, integracije nositelja/ica azila te direktnog rada na izbjegličkoj krizi putem inicijative Dobrodošli. Više o nagradi možete pročitati ovdje: http://www.krunoslav-sukic.centar-za-mir.hr/nagrada/ Hvala na tome :).

Austrija je danas počela pripreme za postavljanje metalne ograde u dužini od 4 km na granici sa Slovenijom. Pripremni radovi počeli su na graničnom prijelazu Spielfeld, na jugu zemlje, postavljanjem nosača.

Austrijska vlada je objavila da će se ograda moći “brzo ukloniti” i da je “sukladna Schengenu”. Ova ograda bit će prva takva ograda između dviju zemalja u prostoru slobodnog kretanja. Smatramo kako je praksa ograđivanje zemalja žicom i ogradama potpuno neprihvatljiva. Važno je raditi na uklanjanju uzroka zbog kojih izbjeglice napuštaju svoje domove i živote, a ne ih zaustavljati u ionako teškim i ponižavajućim trenucima bijega.

Stanje na makedonsko-grčkoj granici je i dalje jednako kao i prijašnjih dana. U Makedoniju i ostale zemlje na Balkanskoj ruti propuštaju se samo osobe iz Sirije, Afganistana i Iraka. Detaljne izvještaje možete pratiti na FB stranici Forgotten in Idomeni.

hr Croatian
X