Vijesti

Jedina nada učitelja iz Sirije: Stići u Europu i ponovno izgraditi svoj život

Tovarnik, 20. rujna  - photo - Tea Vidović, CMS 1Volonteri Inicijative Dobrodošli i dalje vrijedno pružaju podršku izbjeglicama koje dolaze u kamp. Prema bilježenjima, u kamp je od ponoći do 18 sati stiglo oko 3000 izbjeglica; od toga u noćnim satima oko 1100 izbjeglica, u jutarnji satima oko 1000, te u popodnevnim oko 1040 izbjeglica. Prolaz kroz kamp je brz, zadržavanje kratko, te se svim osobama pruža osnovna humanitarna podrška.

MUP je jučer najavio kako će radovi na cesti završiti 10.12. – kada bi vlak ponovno trebao početi dovoziti izbjeglice izravno u kamp. Osim toga, jučer je u kampu postavljeno božićno drvce koje će kroz sljedeći period ukrasima urediti volonteri i organizacije koje djeluju u kampu.

Proslava Međunarodnog dana volontera u kampu će se umjesto u subotu 05.12. u 10 sati ujutro, održati u 15 sati popodne – zbog zamolbe MUP-a (kako bi više njihovih djelatnika moglo sudjelovati u proslavi).

Od sljedećeg tjedna – sve dosad izdane akreditacije za ulazak u kamp, bit će poništenje; te će svi volonteri i djelatnici u kampu dobiti nove akreditacije.

Jučer u kampu volonteri su upoznali učitelja iz Sirije, koji je kroz vrlo otvoren razgovor pojasnio kako je izgubio sav svoj život u Siriji – posao koji je volio i kuću u koju je godinama ulagao, te da mu je jedina nada danas stići u Europu i ponovno izgraditi svoj život: biti učitelj. 

Agencija za granice EU Frontex je danas najavila kako će asistirati Grčkoj prilikom registracije osoba koje se nalaze na granici s Makedonijom. Čelnik Frontexa zahtjeva sve jaču kontrolu granica i veće ovlasti, no zabrinut je što zemlje podižu ograde na granicama unutar EU-a kako bi zaustavile priljev izbjeglica. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk traži da se izbjeglice koje žele ući u EU provjerava dulje vrijeme, do 18 mjeseci. Kako prenosi The Guardian, Tusk je ocijenio da je “danas pristup Europi, jednostavno rečeno, previše lak”.

Europol je u srijedu objavio da je razbio skupinu organiziranog kriminala koja je prebacivala migrante u EU uhitivši 23 osobe u Grčkoj, Austriji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Smatra se da je mreža prebacivala stotinu ljudi na dan te da je počela s radom 2013., zaradivši na tome oko 10 milijuna eura. Prebacivali su uglavnom sirijske izbjeglice iz Turske u Grčku i druge države članice preko tzv. balkanske rute. Vođa skupine uhićen je u Liverpoolu.

Više od 1500 migranata spašeno je u četvrtak ujutro na moru kod libijske obale pošto je zadnjih tjedana zabilježen manji broj pokušaja prelaska Sredozemnog mora, objavila je talijanska mornarica i obalna straža.

Stanje na grčko-makedonskoj granici je dosta loše. Nakon jučerašnjeg incidenta s policijom, danas je jedna osoba umrla na željezničkoj pruzi (još se istražuje je li nesreća ili samoubojstvo). Izbjeglice na toj granici još uvijek prosvjeduju zbog sramotne odluke da se propuštaju samo osobe iz Sirije, Afganistana i Iraka. No zbog uzavrele atmosfere, trenutno je granica zatvorena za sve, a ovisno o situaciji na terenu i prosvjedu će se otvoriti. U Idomeni trenutno nema ni međunarodnih organizacija koje su do jučer pomagale na granici, već se tamo trenutno nalaze samo volonteri pojedinci. Vi možete pomoći tako da se sutra pridružite ekipi iz Are You Syrious u Ilici 384 gdje će od 10 sati ujutro do 14 h biti akcija sortiranja donacija koje će se slati kontejnerom za Grčku. Detalje pogledajte na Facebooku AYS.

 

hr Croatian
X