Vijesti

“Izbjeglički val” jenjava, no žice i ograde opstaju

20151008 Presica u Opatovcu, Inicijativa DobrodosliPrema informacijana s jučerašnjeg koordinacijskog sastanka organizacija civilnog društva u kampu Slavonski Brod – u posljednja 24 sata u kamp je ušlo 2066 osoba, a izašlo 1709 osoba. Osobe su dovezene autobusima, provedene kroz registracijske šatore te ponovno ukrcane na autobuse kojima su otputovali na vlak koji ih je odveo u Sloveniju. Zadržavanje u kampu je vrlo kratko.

Organizacije angažirane u kampu izbjeglicama u tranzitu pružaju humanitarnu pomoć: dijeli se čaj, topla odjeća, lunch paketi. Također je dostupna i liječnička pomoć te razgovor s volonterima koji govore arapski i farsi.
Tijekom jučerašnjeg dana u kamp je nekoliko buseva stiglo oko 16 sati – sve izbjeglice napustile su kamp do 19 sati.
U kampu se priprema obilježavanja Međunarodnog dana volontera u subotu 05.12. – od 10 do 12 sati. Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) je domaćin događaja te su pripremili sljedeće:
  • uvodnu riječ MUP-a i JRS-a
  • kratko predstavljanje svih organizacije koje djeluju u kampu
  • izvlačenje “Anđela” ili “Tajnih prijatelja”, uz zakusku i druženje
  • podjela poklona i zahvala prisutnim volonterima
Ispred Inicijative na događaju će sudjelovati Ivica Gregurec i Tea Vidović.
Stanje u regiji po pitanju tretmana izbjeglica u prolazu je sljedeće:
Slovenija je u tri tjedna, otkako je prema Hrvatskoj počela postavljati “tehničke prepreke” za bolju “regulaciju izbjegličkog toka”, postavila dva metra visoku ogradu s bodljikavom žicom na skoro 100 kilometara granice s Hrvatskom, iako se prvotno najavljivalo da će biti duga 80 kilometara i uklonjena čim to dopuste sigurnosne prilike. Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je do sada na području 11 pograničnih općina postavljeno 96,5 kilometara ograde te da će se s time nastaviti unatoč jenjavanju izbjegličkog vala. Ograda koju postavlja vojna inženjerija do sada je postavljena u općinama Razkrižje, Središče ob Dravi, Podlehnik, Žetale, Ormož, Bistrica ob Sotli, Rogatec, Podčetrtek, Brežice, Črnomelj i Metlika.

Makedonska policija ispalila je suzavac na stotine izbjeglica, uglavnom iz Pakistana, koji su nastojali ući u Makedoniju iz Grčke u srijedu, tražeći  prolaz prema sjevernoj Europi. Oko 1.500 Pakistanaca, Marokanaca i Iranaca čeka na ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije već tjednima nakon što su zemlje tzv. balkanske rute počele filtrirati migrante i dopuštati prolaz samo izbjeglicama iz Sirije, Iraka i Afganistana. Prosvjed je izbio među očajnim izbjeglicama koje su zaglavljene danima u šatorskim kampovima na granici na temperaturama  jedva iznad smrzavanja. Nasilje u srijedu izbilo je nakon što je 200 ljudi, kojima je zabranjen prolaz, počelo hodati nekoliko kilometara duž novopodignute ograde tražeći alternativni izlaz.

Turska želi zatvoriti granicu uz područja u Siriji koja kontrolira tzv. Islamska država, rekao je u srijedu američki državni tajnik John Kerry, ističući da je u interesu Ankare blokirati krijumčarske rute kojima se služi ta džihadistička skupina. Kerry je izjavio da je preostalo zatvoriti još 98 kilometara granice na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu. Dodao je da se turski predsjednik Tayyip Erdogan “posve slaže” s tim planom.
hr Croatian
X