Zašto je važno

Tribina u sklopu Human Rights Film Festivala: Treći svjetski rat?

Slika 1Centar za mirovne studije, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, Inicijativa „Dobrodošli!“ u suradnji s Human Rights Film Festivalom pozivaju vas na tribinu: Treći svjetski rat? u četvrtak, 10. prosinca 2015. od 18 do 20 sati u kinu Europa (dvorana Muller) u Zagrebu.

Na tribini koju će moderirati Tihomir Ponoš, novinar i kolumnist Novog lista, govore:

  • dr. Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu,
  • sc. Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose i
  • Vesna Teršelič, mirovna aktivistkinja i dobitnica alternativne Nobelove nagrade za mir.

Cilj tribine je raspraviti trenutne vanjskopolitičke aspekte rata u Siriji, Iraku i Afganistanu, a posebno u svjetlu nedavne rezolucije Vijeća sigurnosti o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji pod okriljem UN-a, aktiviranja članka 42.7 Ugovora Europske unije od stane Francuske kao i svakodnevnih nepredvidivih razvoja situacije – kao nedavno rušenje vojnog borbenog aviona Rusije od strane Turske.

Naravno, sve ove izazove na tribini ćemo sagledati i u kontekstu velike humanitarno-izbjegličke krize koja je pogodila Europu i opasnostima koje vrebaju za nastavak masovnih povreda ljudskih prava stanovništva sa područja Bliskog istoka. Osvrnut ćemo se i na pitanja sve učestalijih terorističkih napada izvan i u  Europi, te na koji način se današnje države mogu nositi sa izazovima terorizma imajući na umu kako „borba protiv terorizma“ može dovesti do još većih povreda ljudskih prava. „Rat protiv terorizma“ koji je objavio bivši predsjednik SAD-a George Bush 2001. godine nažalost je doveo do  eskalacije nasilja i povreda ljudskih prava. Nastavak tog rata proglasila je i Francuska te se stvara pitanje ima li svijet odlučnosti promijeniti način borbe protiv terorizma i smanjiti globalne pojave nasilja. Je li već počeo Treći svjetski rat te jesmo li smo zakasnili u prevenciji rasplamsavanja nasilja i povreda ljudskih prava?

Svi detalji se nalaze i na Facebook eventu.

hr Croatian
X