Vijesti

Izvještaj iz Slavonskog Broda: Postavljanje šatora za epidemiologiju

hina Slavonski BrodAktivisti diljem Europe upozoravaju na diskriminatorno postupanje s izbjeglicama koji dolaze iz područja svijeta/zemalja koje nisu Sirija, Afganistan i Pakistan u zemljama na tzv. Balkanskoj ruti. Takvi postupci direktno ugrožavaju sve one koji su iz svojih zemalja izbjegli radi osnovanog straha od proganjanja radi nacionalnosti, boje kože/rase, jezika, vjeroispovijesti, političkog mišljenja ili pripadnosti određenoj društvenoj ili političkoj skupini. Svakome se treba omogućiti individualiziran postupak procjene osnovanog straha od proganjanja te ukoliko dokazano, takve osobe trebaju dobiti izbjeglički status. Bez obzira na stanje humanitarne krize i veliki val izbjeglištva, ova se prava svakog pojedinca ne smiju zanemariti. 
 
Većina je ‘nepoželjnih’ izbjeglica zaustavljena u Grčkoj ovih dana. Sutra, 26. studenoga i u subotu 28. studenoga, karavana će se aktivista uputiti prema Eidomenima/Idomenima i podržati prosvjed izbjeglica koje posljednjih dana štrajkaju glađu – koncem povezanih usta. Aktivisti iz Makedonije i Grčke pozivaju na solidarnost, ako ne fizičkom prisutnošću na licu mjesta onda barem akcijama solidarnosti u mjestima u kojima živimo.
Najavljeni su i veliki mirovni prosvjedi u prosincu i siječnju, o čemu ćemo poslati više informacija u skorije vrijeme.
Što se tiče stanja u Hrvatskoj, od osnutka tranzitnog izbjegličkog kampa u tranzitu je bilo 430.138 osoba. U posljednja 24 sata u kamp su ušle 4.903 osobe, a izašlo je 5.132. Tijekom jučerašnjeg dana pristigle su tri grupe izbjeglica – malo iza ponoći, zatim oko 13 sati te oko 20 sati. Osim ove posljednje, dvije su grupe napustile kamp prema Sloveniji u roku od nekoliko sati.
U kampu je jučer počelo postavljanje šatora za epidemiologiju s obzirom na učestale prijevoze djece i odraslih sanitetom do bolnica. Ženske osobe koje su jučer odvedene u bolnicu (porod, dijaliza) bit će vraćene u kamp nakon tretmana i oporavka, a obitelji ih čekaju u kontejnerima za ranjive skupine.
Najavljena je distribucija čaja, mlijeka i lunch paketa za volontere u 23 sata svakoga dana od strane Caritasa i Saveza baptističkih crkava.
FOTO: HINA
hr Croatian
X