Vijesti

Apel za hitno otvaranje granica zemalja balkanske rute

HINA granicaOvih smo dana svjedoci velikih promjena za tisuće osoba koje očajnički pokušavaju ući u Tvrđavu Europu, od grčko-makedonskog graničnog prijelaza Idomeni do granica zemalja takozvane Balkanske rute (Makedonija, Srbija, Hrvatska i Slovenija).

Dok je medijska pažnja usmjerena na alarm radi terorizma, od 19. 11. granice Makedonije su službeno zatvorene za sve osobe koje ne mogu dokazati da dolaze iz Sirije, Afganistana ili Iraka, što predstavlja kršenje člana 3. Ženevske konvencije kojim se zabranjuje diskriminacija (“Države potpisnice primjenjuju Ženevsku konvenciju na izbjeglice bez obzira na njihovu rasu, religiju ili državu iz koje dolaze“).

Balkanska ruta je već tjednima u drugom planu. Vlade zemalja čije granice prelaze tisuće osoba, odlučile su podijeliti izbjeglice na one koji “imaju pravo na politički azil” i na one za koje smatra da su “ekonomski migranti” (definicija koja je iznenada postala aktualna za sve vlade europskih zemalja).

Tako da se smatraju ekonomskim migrantima, na graničnom prijelazu Idomeni, na grčko-makedonskoj granici, i osobe koje dolaze iz Palestine, Somalije, Eritreje, Irana i mnogih drugih zemalja kao i svi oni koji ne mogu dokazati da dolazi iz ove tri “odabrane” zemlje.

Međunarodne humanitarne organizacije koje su tu prisutne, a čije djelovanje nije adekvatno zadnjih mjeseci, s oprezom definiraju događanja (priča se o osobama koje su “blokirane na granici” i o “napetoj situaciji”). Evidentno je da se događa sramotno masovno odbijanje ljudi na temelju odvajanja na etničkoj i nacionalnoj osnovi (između ostalog koordinirano od strane zemalja kao što su Srbija i Makedonija koje Europska unija teoretski smatra “nesigurnim” za azilante). Pred zatvorenim granicama nalaze se obitelji s djecom, stotine osoba izloženih hladnoći i ostalim nepogodama, koje se nadaju, kako izgleda – uzalud, da će se granice otvoriti i za njih, „građane drugog reda“. Veoma smo zabrinuti povodom priopćenja UNHCR-a, IOM-a i UNICEF-a kojim se definiraju “kategorije” imigranata: “(…)to identify those who are in need of protection, those to be relocated to other European countries, and people who do not qualify for refugee protection and for whom effective and dignified return mechanisms have to be put in place” te se time legitimira upravo uvedena diskriminacija na etničkoj i nacionalnoj osnovi.

Tražimo hitno otvaranje granica balkanske rute i prekid ove nezakonite “selekcije migranata” , te kršenje međunarodnog i europskog prava koje garantira pravo na traženje političkog azila bilo kojoj osobi, bez obzira na nacionalnost.

Tražimo da blokiranim izbjeglicama na grčko-makedonskoj granici bude omogućen nastavak putovanja prema Europi, i da niti jedna balkanska zemlja ne blokira migrante na ruti.

Podsjećamo da Ženevska konvencija zabranjuje vraćanje na granicama – „Niti jedna država ugovornica neće protjerati ili vratiti izbjeglicu na bilo koji način na granicu teritorije gdje bi njegov život ili sloboda bili ugroženi zbog njegove rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja“ te da je i sam UNHCR u priopćenju 30. siječnja potvrdio preporuku iz 2008. da se tražitelji azila ne vraćaju u Grčku.

Pozivamo međunarodne organizacije prisutne na mjestima događaja da dokumentiraju odbijanja prijelaza i provode pravne aktivnosti kako one ne bi ostale nekažnjene.

U trenutku u kojem se očito slobode i prava stavljaju u drugi plan u ime borbe protiv terorizma, smatramo da su upravo ta prava i te slobode najefikasnije oružje protiv terora.

Pozivamo na potpisivanje apela kako bi se odmah zaustavila masovna kršenja prava izbjeglica i tražioca zaštite na balkanskoj ruti.

 Potpisnici:

ADIF- Associazione Diritti e Frontiere
Progetto Melting Pot Europa
Garibaldi 101
Ospiti in Arrivo
Campagna LasciateCIEntrare
Tenda Per la Pace e Diritti
Rete Solidale Pordenone
Associazione Immigrati Pordenone
Coordinamento Welcome Refugees FVG
Centre for Peace Studies
Welcome Initiative

 

FOTO: HINA

hr Croatian
X