Vijesti

Otvorite granice za sve – ne farbajte stvarnost

Share2015-10-28-f1a924b961e615071906fc8cc92f617e5e49097a7b803b200f8d6e5849705887-PictureEuropske zemlje i dalje najavljuju postrožavanje azilnog i graničnog režima te se pojedinačno odlučuju na rigidne mjere – povećanje broja policajaca i vojske na granicama, postavljanje fizičkih ograda, zatvaranje kampova za izbjeglice, usmjeravanje izbjeglica u druge zemlje koje nisu podnijele istii ‘teret’, onemogućavanje redovitih postupaka za priznanje izbjegličkog statusa i sl. Na granicama Srbije, Makedonije i Grčke i dalje se provodi postupak diskrecijski utemeljene rasne profilacije.

Uoči sastanka europskih i američkih čelnika koji se okupljaju danas i sutra u Zagrebu, a povodom aktualne prakse zemalja na tzv. Balkanskoj ruti da prihvaćaju samo izbjeglice koje dolaze iz Sirije, Afganistana i Iraka, dok ostalima priječe ulazak u Europu, na krovu zagrebačke Medike istaknuta je poruka ‘Open the Borders for all’ (Otvorite granice za sve). Poruka je izbrisana i prije nego je završena, a dvoje aktivista privedeni su na obavijesni razgovor u policiju. Poruka solidarnosti i sloboda govora kažnjeni su rigidnom policijskom praksom dok čelnici zemalja imaju punu slobodu razgovarati i pregovarati mjesecima i godinama o rješenjima koja se čine sve daljima i koja odgađaju odlučnost u zaustavljanju rata i sprječavanju sve većeg broja ljudskih gubitaka i pojačanog izbjeglištva.

Na drugom kraju zemlje i dalje se organizira dnevni tranzit tisuća ljudi. Tijekom posljednja su 24 sata u kamp u Slavonski Brod, autobusima iz Garčina (željeznička postaja do koje izbjeglice dolaze vlakom iz Šida), došli 3.146 izbjeglice. U kampu su se zadržali svega nekoliko sati nakon čega su nastavili put prema Sloveniji. U Garčinu je uspostavljen punkt za pomoć od strane osoblja Crvenog križa. U kampu su izbjeglice opskrbljene odjećom i obućom u onoj mjeri u kojoj je iste bilo na raspolaganju. Nije bilo većih medicinskih intervencija osim jedne – trudnica je prevezena u bolnicu u Slavonski Brod jer joj je pozlilo, no nakon kraćeg tretmana u bolnici, vratila se obitelji i nastavila put dalje. Dan je bio uglavnom miran, osim hladnoće i kiše sa susnježicom koja je pomalo otežala distribuciju pomoći. Kamp su danas napustile 5.132 izbjeglice. Idući se vlak očekuje u ponoć.
Prijatelji aktivisti iz Šida javljaju kako je potrebna pomoć volontera koji su voljni dijeliti informacije i vodu ljudima koji po više sati čekaju u Šidu na prijevoz prema Hrvatskoj. Tamo je uspostavljen informacijski i punkt za punjenje mobitela. Ako ste voljni i u mogućnosti otići na nekoliko dana, molim vas da mi se javite kako bih vas povezala s tamošnjim volonterima.

 Sve su češći razgovori među volonterima u Hrvatskoj i međunarodno o tome na koji način osigurati kvalitetnu podršku izbjeglicama izvan direktne humanitarne pomoći. Osobito nas zabrinjava mogućnost sustavne psihosocijalne i druge vrste podrške ranjivim skupinama koji u relativno brzom tranzitu kroz zemlje ne uspiju takvu podršku dobiti. Jedna od ranjivih skupina koja je po brojnosti jedna od najvećih su i nedokumentirani migranti.

Pozivamo vas na okrugli stol o perspektivama i izazovima izbjegličke krize koji će se sutra održati u Vukovaru s početkom u 14.00 sati u Hotelu Lav. Okrugli stol organizira Europski dom Vukovar.
hr Croatian
X