Vijesti

U izbjegličkom kampu u Slavonskom Brodu pojačane sigurnosne provjere

17735d2b742c280e59a61127fd04bae6ee04ab8dc169a790480c9b78097d6de3Jučer od ponoći do 21 sat u RH je ušlo 5 184 izbjeglica. Od početka humanitarne krize u RH je ušlo 438 785, a kroz tranzitno prihvatni centar u Slavonskom Brodu prošlo je 121 780 izbjeglica.

Narednih 15 -20 dana, vršiti će se prijevoz izbjeglica od Šida do željezničke stanice  Garčin, te od Garčina do tranzitnog centra u Slavonskom Brodu.  Ministar Ostojić je istaknuo da će  prijevoz od Slavonskoga Broda prema Sloveniji ovisit o dogovoru s tom zemljom i njezinoj odluci o mjestu na kojem će izbjeglice prelaziti granicu.  Za prelazak na graničnom prijelazu Dobova  dogovoreno je da će se izbjeglice iz Slavonskog Broda prevoziti u Garčin na vlak. U svim ostalim slučajevima prevozit će se autobusima direktno za Sloveniju.

Jučer je primijećeno da su pregled i sigurnosna provjera, prilikom registracije izbjeglica, pojačani i traju dulje nego uobičajeno. U kampu je atmosfera bila užurbana, a niti u jednom slučaju više od dva sekta nisu bila popunjavana. Distribucija odjeće je bila otežana pa su volonteri Inicijative s volonterima iz  drugih organizacija osmislili sistem komunikacije potreba za odjećom prema skladištu, te dostavu u sektor. Najavljeno je postavljanje UNHCR šatora – nadrešnice na putu od registarcije prema ulasku u autobuse, kako bi se osim zaštitilo ljude od vremenskih neprilika, u istom će se moći dijeliti pakete za ručak, hranu za djecu, odjeću i sl.

Oko 1.300 izbjeglica koje makedonske vlasti smatraju ekonomskim migrantima, ostalo je “zarobljeno” na makedonsko-grčkoj granici u Gevgeliji. Već peti dan prosvjeduju zbog toga što ih makedonske vlasti ne propuštaju, a neki od njih započeli su i štrajk glađu. Dio izbjeglica zalijepilo je i trake preko usta kako bi ukazali na svoj problem, a dio njih čak je zašilo usta, ne odustajući od svoje namjere da otputuju u neku od zemalja EU. Više muškaraca iz Irana, Kurdistana i Pakistana, zašili su usta iglom i koncem, čime su poručili da ne odustaju od svojih namjera da otputuju u neku od zemalja EU.

hr Croatian
X