Zašto je važno

Prolaz samo za odabrane

Vanja BakalovicOdluka o pooštravanju kriterija za ulazak izbjeglica, prolazak samo osoba iz Sirije, Afganistana i Iraka te zaustavljanje izbjeglica koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja predstavlja vrlo ozbiljan udarac na vladavinu prava te ljude koji su potrazi za sigurnim utočištem dovodi u nesigurnu poziciju.

Inicijativa „Dobrodošli!“ upozorava da je nedopustivo odvajanje izbjeglica na one koje su iz tzv. ratnih zona i na ostale jer:

  • uzroci ekonomske migracije neodvojivi su od političkih uzroka jer su i jedni i drugi uzrokovani višegodišnjom destabilizacijom Bliskog istoka, afričkog područja, kao i susjednih regija/zemalja vanjskom politikom SAD-a i kolonijalnom politikom razvijenih zemljama članica Europske unije
  • ne postoje državljanstva koja se mogu kvalificirati za međunarodnu zaštitu, jer je međunarodni sustav azila postavljen upravo tako da se primarno ispituje individualni i individualizirani osnovani strah od progona, a tek podredno ozbiljna nepravda, odnosno rat. Državljani zemalja koji su još ove godine dobivali zaštitu u EU, poput Bangladeša i Šri Lanke, sada to više ne mogu tražiti
  • je nedopustivo vraćati ljude u zemlje poput Grčke koja nema kapaciteta pružiti zaštitu tim ljudima budući da je proglašena zemljom neadekvatnih životnih uvjeta (presuda Europskog suda za ljudska prava iz 2011., u kojoj se vraćanje tražitelja azila i izbjeglica natrag u Grčku smatra kršenjem Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, članak 3. zabrana mučenja)

Inicijativa „Dobrodošli!“ podsjeća i da Europska unija nikada nije usvojila popis tzv. sigurnih zemalja pa time ni kriterija po kojima se određena zemlja smatra sigurnom. Dodatno, postavlja se pitanje tko donosi odluku treba li neka osoba zaštitu, ili ne. Način na koje se donose odluke o vraćanju utemeljene su u praksi tzv. rasnog profiliranja, odnosno diskrecijske odluke policajaca donesene na temelju boje kože, jezika ili dokumenta izbjeglice, a bez postupka procjene koliko je ta zemlja sigurna za pojedinca koji iz nje dolazi.

Konačno, Inicijativa „Dobrodošli!“ traži osiguranje sigurnih koridora za osobe koje dolaze iz ratom zahvaćenih prostora, međutim to ne znači i ne smije značiti da ostalim ljudima kojima je potrebna zaštita, i koja im je međunarodnim pravom i pravom EU zajamčena, ona više nije dostupna.

Europska unija, koja sa temelji na vrijednostima zaštite života i sloboda svih ljudi, koja se ponosi vladavinom prava, te traži isto od pristupnih članica, i u krajnjoj liniji svih drugih država, ne smije dopustiti da se u njoj samoj te vrijednosti uruše.

hr Croatian
X