Vijesti

Izvještaj s terena: Makedonija podigla žicu

tovarnikOd ponoći do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 3 230 izbjeglica, a u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nalazilo se 1 038 osoba. Od početka humanitarne  krize u Republiku Hrvatsku ušlo je 423 319 izbjeglica. Tijekom dana mogao se primjetiti slabiji intenzitet prihvata izbjeglica – od ponoći do 19 sati ušla su u kamp 3 vlaka sa izbjeglicama, a iz kampa su prema Sloveniji otišla 4 vlaka. Izbjeglice koje su pristizali u kampu su bili su državljani/ke Sirije, Afganistana i Iraka.

Upozorili smo na današnjem kooordinacijskom sastanku, na postupanja policije prilikom ukracaja izbjeglica na vlak. Tijekom sinoćnjeg ukrcaja je, zbog loše organizacije i koordinacije policije, došlo do naguravanja izbjeglica i policije, te je grubog ponašanja policije u sektoru 1 doprinijelo stvaranju dodatnog straha i panike pri ukrcaju.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje je tijekom dana postavljala šatore na željezničkoj stanici u  Gračinu (17 kilometara udaljenom od Slavonskog Broda) u kojem će se u periodu od 23.11.- 08.12., zbog radova,  vršiti prekrcaj izbjeglica iz vlaka u autobuse, kojima će izbjeglice stizati u kamp u Slavonskom Brodu. Isto tako u tijeku je priprema kampa i izgradnja dodatnih drenaža kako bi se spriječile poplave zbog najavljenih oborina u subotu i nedjelju.

Danas smo dobili informaciju da  je Makedonija jučer u Gevgeliji na granici sa Grčkom podigla žičanu ogradu dugu kilometar i pol. Ograda je podignuta od prvog izbjegličkog kampa do vojne karaule “Bogorodica”. S druge strane autoputa makedonska vojska sprema teren za ogradu koja bi  trebala biti podignuta u naredna dva dana. Nekoliko tisuća izbjeglica nalazi se na granici Grčke i Makedonije, nedaleko od grčkog sela Idomeni, nakon što je makedonska policija odlučila da na teritoriju svoje zemlje ne propušta osobe koje dolaze iz ne-ratnih zemalja, koji su se okupili sa grčke strane granice i potpuno blokirali granični prelaz u znak protesta.

Ministar Ostojić je nakon izvanrednog sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa rekao da su dva najvažnija zaključka dogovor o registru putnika u zračnom prostoru (PNR) na letovima unutar EU-a te jačanje kontrole na vanjskim granicama. Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve je rekao da će Komisija kraja godine predložiti reformu schengenskih pravila. Po schengenskim pravilima i sada je moguće sustavno kontrolirati i građane EU-a, ali nije obvezno. Da bi to postalo obveza, potrebno je promijeniti pravila.

Danas je Inicijativa “Dobrodošli!” održala konferenciju za medije kao reakciju na odluku o pooštravanju kriterija za ulazak izbjeglica, prolazak samo osoba iz Sirije, Afganistana i Iraka te zaustavljanje izbjeglica koji ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja. Inicijativa „Dobrodošli!“ upozorava da je nedopustivo odvajanje izbjeglica na one koje su iz tzv. ratnih zona i na ostale jer:

– uzroci ekonomske migracije neodvojivi su od političkih uzroka jer su i jedni i drugi uzrokovani višegodišnjom destabilizacijom Bliskog istoka, afričkog područja, kao i susjednih regija/zemalja vanjskom politikom SAD-a i kolonijalnom politikom razvijenih zemljama članica Europske unije

– ne postoje državljanstva koja se mogu kvalificirati za međunarodnu zaštitu, jer je međunarodni sustav azila postavljen upravo tako da se primarno ispituje individualni i individualizirani osnovani strah od progona, a tek podredno ozbiljna nepravda, odnosno rat. Državljani zemalja koji su još ove godine dobivali zaštitu u EU, poput Bangladeša i Šri Lanke, sada to više ne mogu tražiti

– je nedopustivo vraćati ljude u zemlje poput Grčke koja nema kapaciteta pružiti zaštitu tim ljudima budući da je proglašena zemljom neadekvatnih životnih uvjeta (presuda Europskog suda za ljudska prava iz 2011., u kojoj se vraćanje tražitelja azila i izbjeglica natrag u Grčku smatra kršenjem Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, članak 3. zabrana mučenja).

hr Croatian
X