Vijesti

Nedopustivo je odvajanje izbjeglica na one koje su iz tzv. ratnih zona i na ostale

Tovarnik, 20. rujna - photo - Tea Vidović, CMS 2U zadnja 24 sata u kamp su ušle 6104 osobe, a izašlo ih je 6401.  Kroz kamp je jučer prošla i beba stara 2 dana i zajedno je s obitelj sretno nastavila put dalje. Jučerašnji dan je obilježen usporavanjem protoka izbjeglica kroz kamp iz dva razloga: općeg  štrajka zaposlenih u slovenskoj policiji i ministarstvu unutarnjih poslova, te dogovora tranzitnih zemalja o usporavanju prihvata zbog navodnog stvaranja “čepova” u Austriji, kako nas je obavijestio na jučerašnjem koordinacijskom sastanku, gospodin Miroslav Puž, zapovjednik Prihvatnog centra u Slavonskom Brodu.

Zbog usporavanja protoka i dužeg zadržavanja u kampu u prijepodnevim satima, te odvajanja grupe od ukupno 110 izbjeglica – iz zemalja kao što su Libanon, Pakistan, Nepal,  Bangladeš, Maroko, Somalija i  Obala Bjelokosti (uglavnom muškaraca), u kampu je vladala zabrinutost.

Tijekom dana primili smo informaciju da policija u Šidu vrši odvajanje izbjeglica na one koje su iz tzv. ratnih zona i na ostale kojima se ne dozvoljava prijelaz u Hrvatsku. Slične smo informacije primili i od kolega iz Makedonije koji prijavljuju da se omogućuje prijelaz makedonsko srpske granice samo Sirijcima, dok se ostali vraćaju u mjesto Tabanovce na granici Makedonije sa Srbijom.

Osim usporavanja, organičenja prolaska, jučer smo dobili i informaciju da Slovenija želi povrat 162 osobe u Hrvatsku u readmisijskom postupku.

Oko 17:00 sati je kamp, unatoč usporavanju, zastoju i poteškoćama u tranzitu, napustilo 2133 osobe, te je do 20:00 sati kamp bio prazan. Za noć je najavljen dolazak vlakova iz Srbije u razmaku svaka 4 sata. Nadajmo se da će u tom istom vremenskom intervalu izbjeglice i napuštati kamp.

‘Srbija i Hrvatska pripremaju se za povratne deportacije izbjeglica’, piše austrijski dnevni list Der Standard. Zbog toga je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pozvao na sastanak svoje kolege izjavivši da Hrvatska mora znate kakve planove imaju druge članice EU-a. Ostojić smatra da bi izbjeglice iz Njemačke trebalo vraćati u Grčku te se zapitao jesu li izjave njemačkog ministra unutarnjih poslova u aktiviranju Dublina i službeni stav vlade u Berlinu. Hrvatska s ostalim državama Jugoistočne Europe, i uz podršku Austrije, inzistira na tome da se počne kontrolirati grčka granica, ‘ali zasad nema inicijative da se to organizira’.

Podsjećamo ministra Ostojića da bi se, s obzirom na presudu Europskog suda za ljudska prava iz 2011. godine, vraćanje tražitelja azila i izbjeglica natrag u Grčku smatralo kršenjem Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, točnije članka 3. zabrana mučenja, a zbog neadekvatnih životnih uvjeta u Grčkoj.

 

hr Croatian
X