Vijesti

„Bombe ne ubijaju ideologiju!“

kako pomoćiOd ponoći do jučer u 18 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 4 742 migranata, a u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nalazilo se 2 667 osoba. Od početka migracijske krize u Republiku Hrvatsku ušlo je 408 108 izbjeglica. Utorak u kampu je prošao mirno. Tijekom dana su, osim vlakom iz Šida, izbjeglice sa graničnog prijelaza Bajakovo, prevezene autobusima u kamp odakle su nakon registracije i zadržavanja od nekoliko sati, isto tako busevima i vlakovima prevezeni dalje prema Sloveniji.  U toku dana su volonteri Inicijative Dobrodošli dobili nepotvrđenu informaciju kako su neke osobe bile vraćene sa slovenske granice.

Delegacija dobitnica Nobelove nagrade za mir posjetila je danas prihvatni centar u Slavonskom Brodu, kroz koji ih je proveo ministar unutrnjih poslova Ranko Ostojić. One su ovih dana u obilasku balkanskih prihvatnih centara za izbjeglice, a prije dolaska u Hrvatsku bile su i u Šidu u Srbiji.  “Ne smijemo dopustiti da napadi na Pariz budu izgovor za poticanje atmosfere straha, ksenofobije i anti-muslimanskog osjećaja”, istaknula je Jody Williams, jedna od Nobelovki i supredsjednica Nobel Women’s Initiative. Nakon posjete, Slavonskom Brodu, Nobelovke dolaze u Zagreb gdje će ih sutra ugostiti Centar za ženske studije gdje će im predstavnice Inicijative “Dobrodošli!” predstaviti naš rad. Više o njihovom posjetu pročitajte ovdje.

Slovenska vojska nastavila je postavljati žičanu ogradu uz granični prijelaz Lupinjak – Dobovec na području Huma na Sutli. Gradnja je počela u nedjelju, a na dijelu slovenske granice uz Krapinsko-zagorsku županiju izgrađen je i kilometar ograde uz prijelaz Razvor – Bistrica ob Sotli kod Kumrovca.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u utorak da će Hrvatska zaustaviti prijem izbjeglica ako bude zaustavljen njihov prolaz na ruti prema Njemačkoj. Ostojić je potvrdio da je na tranzitnoj, izbjegličkoj ruti u ponedjeljak zabilježen višesatni zastoj od 16 do 23,30 sati, zbog nenajavljene odluke austrijskog stožera koji upravlja trenutačnom izbjegličkom krizom. No, sada, rekao je, prolaz izbjeglica teče bez problema, a Njemačka i dalje prima oko 6.500 izbjeglica dnevno.

U petak je sastanak ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu iniciran terorističkim napadom u Parizu na kojem će biti riječi o poduzimanju mjera na sprečavanju novih napada, no nije predviđena tema vezana uz prolaz izbjeglica.

Dnevni izvještaj završavamo danas izgovorenim riječima dobitnice Nobelove nagrade za mir, 2003 godine, Shirin Ebadi, prilikom posjete izbjegličkom kampu u Slavonskom Brodu – „Bombe ne ubijaju ideologiju!“

hr Croatian
X