Zašto je važno

Nobelovke u mirotvornoj inicijativi na izbjegličkoj ruti

Share2015-11-17-c5549b5e6b8452ccbdf10c0f2beb6f1012a69c4a2a0a88717e709f7a16d1d626-PictureDobitnice Nobelove nagrade za mir Tawakkol Karman (Jemen), Shirin Ebadi (Iran) i Jody Williams (Sjedinjene Države) u utorak su posjetile tranzitni centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu, u sklopu njihove inicijative da se pronađu nenasilna alternativna rješenja za situaciju u Siriji, te da se poveća vidljivost građanskih organizacija koje rade na pružanju podrške ženama u Siriji i ženama izbjeglicama.

 Uz nobelovke u inicijativi sudjeluje i desetak nevladinih organizacija. O situaciji s izbjeglicama u Hrvatskoj i načinom funkcioniranja centra u Slavonskom Brodu informirao ih je Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova.

Nakon obilaska centra za izbjeglice, nobelovke su pohvalno govorile o viđenom. Međutim i njihov posjet protekao je u svjetlu terorističkog napada u Parizu.

“Ne smijemo dozvoliti da se terorizam koji se dogodio u Parizu iskoristi kako bi se poticali strah, ksenofobija i netrpeljivost prema muslimanima” rekla je Jody Williams, dopredsjednica Inicijative žena nobelovki.

Nobelovke su zabrinute i zbog sve češćih najava zatvaranja granica za prolazak izbjeglica. “Zatvaranje granica nije rješenje, to je još jedan zločin prema ljudima koji bježe prema boljem životu. Nemoguće ih je zaustaviti žicom ili puštanjem pasa. Oni bježe iz svoje zemlje od terorizma”, rekla je Tawakkol Karman iz Jemena.

Iranka Shirin Ebadi posebno je pozvala na poštivanje konvencije o pravima izbjeglica, te podsjetila da je među izbjeglicama i sedam posto njenih sunarodnjaka koji zemlju napuštaju zbog nepodnošljivih uvjeta življenja.

Prema podacima članica ove inicijative u ukupnom broju izbjeglica koji se kreću prema Europi jedna trećina su žene i djeca. Zato je upućen apel državama na ruti izbjegličkog vala da osiguraju materijalnu podršku izbjeglicama i humanitarnim organizacijama.

“Nakon 4,5 godine rata, 12,5 milijuna Sirijaca je razmješteno, 240 tisuća je ubijeno, a svi bježe kako bi spasili život”, rekla je Donna McKay iz organizacije Liječnici za ljudska prava. Članice inicijative tijekom jutra obišle su i centar za izbjeglice u Šidu (Srbija), a su srijedu  će posjetiti centar za izbjeglice u Dobovi (Slovenija).

hr Croatian
X