Vijesti

Dva mjeseca od početka humanitarne krize

20151008 Presica u Opatovcu, Inicijativa DobrodosliJučer je prošlo dva mjeseca od početka humanitarne krize. Kroz Hrvatsku je dosada prošlo prema zemljama zapadne Europe 402 290 izbjeglica.
U kampu u Slavonskom Brodu jučer je bilo mirno, sunčano i neuobičajeno toplo za ovo doba godine. Od ponoći pa do 21 sat u RH je ušlo 5324 osobe. Jučer je prema Sloveniji krenulo 5 vlakova. Volonteri Inicijative Dobrodošli dobili su neprovjerenu informaciju da je vlak koji je stigao oko 19:00 sati na granični prijelaz Dobavu bio zadržan na graničnom prijelazu do 23:00 sata. Zadnji vlak iz Slavonskog Borda je krenuo u 23:00 sata.
Slovenska vojska nastavila je jučer s postavljanjem žice sa žiletima uz Sutlu. Trenutačno je postavljeno oko 1 kilometar žice uzvodno uz Sutlu, od Graničnog prijelaza Lupinjak – Dobovec u smjeru Huma na Sutli. Inače, na ovom području nije bilo prelazaka zelene granice, a i jutros u Sloveniju ulaze autobusi s izbjeglicama upravo preko prijelaza Lupinjak u to u dogovoru obje strane. Iz Makedonije također dolaze vijesti da su pripreme za dizanje žice u punom jeku.
Skupina dvadeset najrazvijenijih država G20 završila je summit u Antalyi donošenjem zaključaka o aktualnim svjetskim problemima, posebno o terorizmu, izbjegličkoj krizi i klimatskim promjenama. “Ostajemo ujedinjeni u borbi protiv terorizma”, objavili su čelnici G20 osudivši “gnjusne” napade u Parizu u petak i u Ankari prošlog mjeseca. Obećali su akcije kojima je cilj zaustaviti financiranje terorista, ojačati granične kontrole i sigurnost zračnog prometa te razmjenu obavještajnih podataka. “Razmjeri izbjegličke krize globalni su problem s golemim humanitarnim, političkim, društvenim i gospodarskim posljedicama”, složili su se čelnici. Obvezali su se da će bolje zaštititi i pomoći izbjeglicama i naglasili da sve države moraju podnijeti dio tereta. Dužnosnici su također naglasili važnost postizanja “političkog rješenja sukoba”, ne navodeći pojedinosti.
HRT javlja pozivajuci se na Independent da ce francuski predsjednik Hollande u petak na sastanku ministara unutarnjih poslova članica EU u Bruxellesu zatražiti strogu unutarnju kontrolu granica zamalja EU i privremenu suspenziju schengenskog sporazuma.
Inicijativa Dobrodošli se nada da sigurnosni aspekt neće postati izgovor za zatvaranje granica!
hr Croatian
X