Vijesti

Najavljene strože kontrole volontera u kampu u Slavonskom Brodu

556b52c21d1b208c0165cc96f56b24ea33fd9971902f8ae85961dfbc8f25e069Jučerašnji dan u Zagrebu obilježio je 8. Marš solidarnosti koji je počeo na Trgu žrtava fašizma minutom šutnje za sve žrtve napada u Parizu. Uz suosjećanje i solidarnost sa svim žrtvama nasilja i terorizma u Europi  i van nje, poslana je poruka mira i solidarnosti, a protiv rata i spirale nasilja čije smo svi žrtve. Sinoćnja tragedija ne smije postati opravdanje za podizanje granica niti motiv za islamofobiju. Stoga se danas marširalo za drugačiju Europu, Europu koja se bori protiv nasilja i marginalizacije drugih i drugačijih, koja ne trpi ograde i žice te koja pruža otpor zatvaranju granica pred osobama koje trebaju sigurnost.

Protesti s istim porukama održani su danas i u Beču i Linzu, a komemoriranje žrtava sinoćnjeg napada i u mnogim drugim gradovima.

Kroz kamp je jučer prošlo više od 7400 osoba, što je s obzirom na sve bolje funkcioniranje kampa prošlo s vrlo kratkim zadržavanjima uz standardno dijeljenje hrane, vode, odjeće i pružanjem potrebne zdravstvene skrbi. Primjetan je bio veliki broj obitelji, žena i djece, među kojima je doputovao i jedan pas. Najavljene su strože kontrole volontera, posebno stranih, no ne i izbjeglica što je objašnjeno time da se za njih već primjenjuju potrebni standardi kontrole. Među ljudima i dalje prisutna nervoza oko mogućeg zatvaranja granica i vraćanja u države u kojim su im uzeti otisci.

hr Croatian
X