Vijesti

Bez dužih zadržavanja osoba u kampu u Slavonskom Brodu

Share2015-10-28-f1a924b961e615071906fc8cc92f617e5e49097a7b803b200f8d6e5849705887-PicturePrema podacima MUPa danas je u RH ušlo 8 732 osobe što se uvelike osjetilo i u kampu. Iako nije bilo dužih zadržavanja i vrijeme je bilo toplo i sunčano, bile su izražene potrebe za toplom odjećom i lječničkom pomoći. I dalje se  pokazuje potreba prisutnosti lječnika u svim sektorima te podjele deka u sektorima koji nisu grijani. Od sutra bi Caritas trebao nastaviti s praksom kuhanja i dijeljenja čaja, a organizacija Renar će kroz naredno razdoblje pokušati osigurati i osposobiti uvjete za kuhanje juha. Najavljena je adaptacija šatora za potrebe molitve, a punjači za mobitele bit će postavljeni do kraja tjedna.
U razgovoru s izbjeglicama osjetno je porasla nervoza i strah vezani za vijesti o ponovnoj primjeni Dublinske uredbe u Njemačkoj i mogućnosti vraćanja ljudi, o uvođenju graničnih kontrola u Švedskoj te činjenici da je Slovenija i danas nastavila s postavljanjem žice na granici sa Hrvatskom.
Danas je završen dvodnevni summit čelnika država članica EU i afričkih zemalja na Malti, a nakon kojeg je slijedio neformalni sastanak čelnika EU zemalja o novinama i napretku u implementaciji mjera vezanih za ovu humanitarnu krizu dogovorenih na sastancima u rujnu i listopadu. Za ovaj potonji ćemo zaključke znati uskoro, a na summitu u La Valletti donesen je Akcijski plan temeljen na pet točaka: adresiranje temeljnih uzroka migracija, unapređenje suradnje na području legalne migracije i mobilnosti, unapređenje zaštite raseljenih osoba, prevencija i borba protiv krijumčarenja i trgovanja ljudima te daljnji napredak u postupcima povratka osoba koje ne ispunjavaju uvjete za ostanak u EU. Izdvojila bih jedan od ciljeva kao simptomatičan za daljnji smjer kretanja odnosa EU prema “nepoželjnima”: We will facilitate returns, preferably voluntary, by a number of concrete steps, such as African immigration officials travelling to Europe to help verify and identify the nationalities of irregular migrants.
hr Croatian
X