Vijesti

Izgradnja žice nije tehničko pitanje

tovarnikJučer je u kampu u Slavonskom Brodu prošao velik broj ljudi, a smještaju se zasad u grijane sektore. Na ulazu se svima dijeli hrana, dok se odjeća dijeli na individualnoj bazi (volonteri uoče nekoga tko je neadekvatno obučen pa mu donesu odjeću). Takav pristup distribuciji odjeće pokazuje se spor i neefikasan, pogotovo kad je u kampu prisutan veći broj ljudi, te se trenutno traži alternativno rješenje.
Pristigla je nova smjena policije koja se tek uhodava pa povremeno dolazi do problema. Doktori Magna Children at Risk redovito dolaze u sektore i pomažu ljudima, dok liječnicima pri Ministarstvu zdravstva još uvijek na terenu nema fizičkog traga.

Kao što ste vjerojatno čuli u medijima, Slovenija diže žicu na granicu s Hrvatskom. Žica je, kažu “tehničke prirode”, da se spriječi “nekontroliran priljev migranata”. Ovakve politički korektne formulacije možda mogu zvučati bezazleno, ali one u stvarnosti predstavljaju ozbiljan politički problem. Žica nije samo tehničko piatnje već ujedno znači usporavanje i otežavanje migracija. Drugim riječima, duže čekanje na granicama ili ničijoj zemlji, ponekad u vrlo teškim uvjetima, na kiši i zimi, i na kraju krajeva prisilno zadržavanje ljudi koje ih može dovesti i u životnu opasnost.
Da želimo otvorene granice i solidarnu Europu reći ćemo i ovu subotu u 14h  na 8. Maršu solidarnosti koji će krenuti s Trga žrtava fašizma i završiti na Trgu Europe. Vidimo se na 8. Maršu solidarnosti: Za otvorenu Europu!
hr Croatian
X