Vijesti

Uhodavanje u novom kampu

Share2015-10-28-f1a924b961e615071906fc8cc92f617e5e49097a7b803b200f8d6e5849705887-PictureKamp u Opatovcu jučer je u potpunosti ispražnjen. Veći dio kampa u Slavonskom Brodu cijeloga je dana jučer bio pun. Dok novi izbjeglice pristižu, drugi odlaze svakih nekoliko sati vlakovima prema Dobovi. Tijekom dana ukupno je zamijećen odlazak 5 vlakova. Procjenjuje se da svaki vlak vozi tisuću osoba. Pruga dijeli kamp na dva dijela i vlakovi dolaze i odlaze sa središnje lokacije kampa. 
 
Funkcioniranje kampa u Brodu je još uvijek u fazi prilagodbe. Iako svaki od sektora u kojima izbjeglice borave dok se ne organizira daljnji tranzit ima kontejnere za odjeću, hranu, ranjive skupine, medicinsku pomoć i službu traženja nestalih/izgubljenih članova obitelji, još uvijek sve službe ne funkcioniraju uvijek. Svaki sektor ima tuševe što je bitan napredak od kampa u Opatovcu. Pripremaju se i posebni izdvojeni dijelovi kampa za obitelji i maoljetnike bez pratnje.
 
Značajna promjena od prakse u Opatovcu je praksa uzimanja otisaka prstiju od većine izbjeglica. Otisci se ne uzimaju jedino onima koji odbijaju. Prema izvorima iz MUP-a, radi se o postupku potrebnom za evidenciju u Hrvatskoj, no izbjeglice se opravdano boje davanja otisaka prstiju radi najavljenih vraćanja u zemlje porijekla. Većina je njih već ostavila otiske prstiju u Grčkoj, a isti postupak ponavljaju Slovenija, Austrija i Njemačka.
 
Na ulazu u kamp postavljen je video zid s informacijama na arapskom, farsiju i engleskom jeziku. Volonterima nije dozvoljen ulazak u taj registracijski dio kampa, osim u noćnim satima u dogovoru s Crvenim križem. 
 
Slovenski Dnevnik i Delo objavili su informaciju kako je slovenska vlada kupila dio žice za ograđivanje granice. Navodno je žica kupljena u Mađarskoj jer im je ostalo viška. Prema nekim izvorima, vode se pregovori između vlada Slovenije, Austrije i Njemačke o mogućem zatvaranju slovenske granice kao posljednje schengenske granice uz pomoć Frontexa. 
 
Ovakve su najave uz primjenu Junckerovog plana utjecale na smanjenje broja izbjeglica. Dok smo prošloga tjedna bilježili oko 9.000 osoba, ovoga tjedna je dnevna brojka oko 5.000. 
 
Najavljeni veliki štrajk brodskih službenika i pomoraca od ponedjeljka do petka u Grčkoj, već je utjecao na smanjen broj izbjeglica. 
hr Croatian
X