Vijesti

Od Bapske preko Tovarnika i Opatovca do Slavonskog Broda

Tovarnik, 20. rujna  - photo - Tea Vidović, CMS 2Od sutra počinje rad tranzitnog izbjegličkog kampa u naselju Bijeliš u Slavonskom Brodu. Unatoč tomu, kamp u Opatovcu funkcionirat će do kraja tjedna iako bez registracije izbjeglica. Od sutra će policija prevoziti izbjeglice autobusima iz Bapske do Tovarnika otkuda će dalje voziti vlak u Slavonski Brod. Očekuje se da bi u srijedu prvi vlakovi iz Šida krenuli za Slavonski Brod. Kamp u Opatovcu koristit će se onda kada je priljev veći kako bi se kamp u Brodu rasteretio. Distribucija humanitarne pomoći odvijat će se na obje lokacije sve dok je potrebno.

Grupa volontera Inicijative Dobrodošli će biti prisutna na obje lokacije do srijede, a potom samo u Brodu jer će volonteri Crvenog križa pokrivati potrebe u Opatovcu. I dalje se pozivaju građane da se prijave za volontiranje, a u narednom ćemo periodu redovito organizirati edukacije za one koji se prijave.

U novom kampu će policijska kontrola biti pojačana. Osim akreditacija i prsluka, svatko tko ulazi u kamp će svaki puta trebati biti registriran na porti. U kamo se neće moći uvesti manje i veće količine humanitarne pomoći ako za to ne postoji posebno odobrenje HCK.

Prema izvještaju HCK iznesenom u 9.00 sati ujutro, u posljednja 24 sata u kamp u Opatovcu ušlo je 9.559 osoba, a izašlo 9.554.
Jučer je CZSS postupao u 4 slučaja spajanja obitelji i aktivirao službu traženja. Na samom terenu imamo na desetke slučajeva razdvajanja i uspješnog spajanja obitelji. Broj medicinskih intervencija ne raste na sreću (u posljednja 24 sata bila su 202 pregleda) no nešto je veći broj hitnih intervencija (uglavnom se radi o respiratornim problemima poput napada astme).

Oko 2.500 osoba čeka na prijevoz prema Sloveniji. Između 19.00 sati jučer i 7.00 sati jutros otišla su 4 vlaka sa po oko 1.000 osoba. Uz to otišlo je i 8 autobusa za granični prijelaz Macelj. Tijekom cijeloga popodneva i tijekom cijele noći naši su volonteri pružali pomoć izbjeglicama na graničnom prijelazu Bapska i u kampu u Opatovcu. Hladno vrijeme unatoč suncu otežava ionako teške uvjete.

Danas se očekuje priljev od 9.000 osoba.

hr Croatian
X