Vijesti

Izvještaj s terena volontera Inicijative Dobrodošli: Još uvijek dosta slučajeva razdvojenih obitelji

Share2015-10-24-eb16b05bb7b51144140a4f19d73ae2089dd29f171e8e5968566be88d8875ca36-PictureJučerašnji dan je u Opatovcu prošao mirno. Autobusi su izbjeglice dovozili s Bapske do Opatovca. U Opatovcu su se kraće zadržavali te nadalje odlazili na željezničku stanicu Tovarnik. U razgovoru s nekim izbjeglicama volonteri Inicijative Dobrodošli primijetili su kako nisu svi informirani o tome kamo idu iz Opatovca. Neki su bili zabrinuti da ako zaspe u šatoru, da ih nitko neće probuditi kada bude red na njih da uđu u autobus. Kroz razgovor im se nastojalo pojasniti organizaciju prijevoza.

Slučajeva razdvojenih obitelji i prijatelja ima i dalje – najčešće su razdvojeni prilikom ulaska u autobuse na Bapskoj ili u kampu, zbog smještavanja u različite sektore. Volonteri uspjevaju pomoći nekim grupama da se ponovno povežu, no ne i svima.Važno je uspostaviti praksu koja neće razdvajati grupe koje putuju zajedno. Izbjeglicama je iznimno važno da putuju s osobama koje su im bliske. Ne oduzimajmo im to pravo!

Uz sve pohvale policijskim djelatnicima koji su ljubazni i srdačni prema izbjeglicama, Inicijativa Dobrodošli skreće pozornost na ponašanja nekih policajaca i policajki koji su verbalno agresivni prema izbjeglicama. Takvo ponašanje i djelovanje neće umiriti izbjeglice, zbog čega pozivamo sve koji se posljenjih dana nalaze u Opatovcu da nastoje biti smireni, pristojni, razumni i humani prema izbjeglicama i suradnicima na terenu.

Na Bapskoj – Berkasovu je također bilo mirno tijekom dana, zbog usporenog dolaska izbjeglica s juga Srbije. Izbjeglice su pristizale u manjim grupama. Polja oko Berkasova danas su se čistila od velike količine smeća nastalog u posljednjih nekoliko dana. Grupe samoorganiziranih volontera u Berkasovu rekle su kako će sigurno još neko vrijeme biti aktivni na tom području – dok se samostalno ne uvjere u istinost najavljenih planova oko direktnog prijevoza izbjeglica vlakom iz Šida.

Vlakovi iz Tovarnika odlazili su za Dobovu. Slovenski mediji izvještavali su o dolasku vlakova u Dobovu te prijelazu izbjeglica iz hrvatskih vlakova u slovenske te daljnjem nastavku putovanja prema kampu Šentilj. Videosnimka dostupna je na sljedećem linku: http://www.24ur.com/novice/slovenija/nov-sistem-za-migrante-vlak-pripelje-v-dobovo-na-vlaku-jih-popisejo-in-oskrbijo-in-nato-z-drugim-vlakom-odpeljejo-v-sentilj.html

Prošlog tjedna u Sloveniji je donesen novi Zakon o obrani kojim je dio policijskih ovlasti dodijeljen vojsci. Radio Študent angažirao se oko prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojim će se propitati novodonesen Zakon. Više o inicijativi Radija Študent pročitajte i poslušajte na sljedećem linku: http://radiostudent.si/politika/n-euro-moment/proti-militarizaciji-in-ukinjanja-radia-%C5%A1tudent

Inicijativa podržava borbu protiv militarizacije društva. Protivi se postavljanju žica i ograda na granice, te svim onim formama zaustavljanja prijelaza ljudi preko granica koji se nazivaju “prepreke za uvođenje reda”. “Red” u jednoj zemlji uzrokuje nered u drugoj zemlji koji direktno utječe na ljude – izbjeglice na putu, ali i lokalnu zajednicu.

hr Croatian
X