Vijesti

Otvorite granice i omogućite ljudima siguran život

Share2015-10-25-5295eb8d6270d6ef8a6a0cceae0917f9b19b237cda477612077a8ff9285ab783-PictureBroj izbjeglica u dolasku sve je veći. Samo u posljednjih 12 sati u tranzitni kamp Opatovac pristigle su 9.124 osobe, a otišlo je 9.904 osobe. U kampu je trenutno 1.086 osoba. Od ponoći do 8 ujutro u prosjeku je u kamp stizalo 480 izbjeglica po satu. 
 
U posljednja 24 sata, bilo je 305 slučajeva uspješnog spajanja obitelji. Broj medicinskih intervencija za lakše zdravstvene probleme ne raste na sreću. Broj hitnih slučajeva je vrlo nizak. Danas se očekuje oko 9.000 ljudi u kampu. Vidljiv deficit deka, invalidskih kolica i sl. trebao bi se ovaj tjedan privremeno riješiti donacijama iz Francuske, Švicarske i dr.  zemalja, ali i donacijama iz Hrvatske i BiH (donacija Islamske zajednice).
 
Vlakovi odvoze izbjeglice prema slovenskoj granici, kako na granične prijelaze tako i na zelene granice. Nakon prelaska službenih graničnih prijelaza, izbjeglice i dalje ne dobivaju odgovarajuću pomoć u vidu prehrane, vode, tople odjeće i deka. Potrebni su volonteri na graničnim prijelazima, osobito na prijelazu Harmica-Rigonce za prijevoz odjeće na slovensku stranu granice.
Najavljeno je otvaranje kampa u Slavonskom Brodu 2. studenoga. Ne zna se sasvim sigurno hoće li se kamp u Opatovcu posve zatvoriti.
 
Nakon jučerašnjeg sastanka političara o zapadno-balkanskoj ruti, Inicijativa Dobrodošli opetovano se protivi:
  • uspostavi hotspotova u Grčkoj, Turskoj i drugim zemljama jer sve zemlje članice Europske unije imaju mogućnosti primiti mnogo veći broj ljudi,
  • ulozi Frontexa u snažnijoj kontroli granica Hrvatske i Srbije jer smatramo da granice treba otvoriti za slobodan i siguran prolaz (međunarodni sigurnosni koridor) a da vojska i policija trebaju omogućiti olakšano kretanje izbjeglica do željenih destinacija,
  • angažiranje Frontexa u vidu stvaranja osjećaja straha i ratnog stanja,
  • uspostavu komunikacije i koordinirane organizacije tranzita između zemalja na Zapadnom Balkanu kako bi se izbjegli čepovi i zadržavanje izbjeglica na granicama bez odgovarajuće pomoći.
hr Croatian
X