Vijesti

Izvještaj s terena Inicijative Dobrodošli: Previše slučajeva razdvojenih obitelji

Share2015-10-24-eb16b05bb7b51144140a4f19d73ae2089dd29f171e8e5968566be88d8875ca36-Picture

Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 4 355 izbjeglica, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 4 361 osoba. Od početka krize u RH je ušlo 247 282 osoba.

U kampu Opatovac volonteri Inicijative Dobrodošli su noćas zabilježili veliki broj slučajeva razdvojenih obitelji te nedostatak deka koje se dijele izbjeglicama, što je po ovakvim temperaturama velik problem.

Iz kampa u Opatovcu izbjeglice odlaze na dva načna – vlakom četiri puta dnevno, i to uglavnom prema graničnom prijelazu u Ključu Brdovečkom, i autobusima. U 9 sati 20 autobusa krenulo u smjeru Macelja. Nažalost, Inicijativa nema dovoljno informacija o tome gdje prevoze ljude, što otežava pružanje pomoći izbjeglicama na terenu. Ovim putem Inicijativa Dobrodošli apelira na MUP da poboljša praksu dijeljenja informacija o prijevozu.

Volonteri Inicijative Dobrodošli su noćas bili na graničnom prijelazu u Ključu Brdovečkom. gdje su zajedno s drugim volonterima dijelili hranu, vodu i čaj. Danas i noćas, te narednih dana će biti potrebe za volonterima na tom i drugim prijelazima uz granicu sa Slovenijom.

Sinoć i noćas se veliki broj izbjeglica zadržavao u Rigoncima, sa slovenske strane granice. Tamo prisutni volonteri i dalje prenose da su uvjeti za izbjeglice na tom mjestu izrazito loši – infrastruktura nije dobro organizirana, osim nekoliko wc-a koji su tamo postavljeni te prisutnosti medicinskog osoblja. Volonteri koji su prisutni u Rigoncima pozivaju da se na to mjesto donese hrana, voda, deke i topla odjeća.

iInicijativa Dobrodošli podsjeća da se danas u Briselu održava hitan sastanak lidera europskih država na kojem će se razgovarati o dolasku izbjeglica duž tzv. Balkanske rute. Na sastanku će sudjelovati predstavnici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Rumunjske, Srbije i Slovenije. Tim povodom Inicijativa Dobrodošli poslala je apel predstavnicima hrvatske i slovenske Vlade kojim zahtjevamo konkretna rješenja za sprječavanje ljudskih tragedija koje eskaliraju uslijed političkih razmirica i izostanka koordinacije među susjednim državama na tzv. Balkanskoj ruti. Također, i dalje nas zabrinjavaju izjave premijera Milanovića i drugih članova/ica Vlade RH da bi migracije izbjeglica trebale biti zaustavljene na granici Turske i Grčke. Postavljanje žice na granice je uvijek zlo, bez obzira na to o kojoj se granici radi.

hr Croatian
X